En annorlunda smakresa… till Florida

mm

Jag fick en förfrågan att skriva om drycker som kommer från Florida. Kul tänkte jag, men lika snabbt uppkom ett dilemma. Det finns väldigt många drycker i Florida men de finns inte i Sverige. I alla fall kunde inte jag hitta en enda. Tillsammans med Boris Benulic, Editor-at-large på Vin&Bar, bestämdes att en Floridainspirerad meny skulle testas tillsammans med olika drycker för att bygga upp en härlig måltid med mat och dryck i kombination.

jeanette-wiberg-wingquist-florida-vinprovning

Maten skulle få vara huvudperson för att få den härliga Florida-anknytningen. Efter att ha fått ta del av menyn i korta ordalag så tänkte jag ut olika drycker som förslag. På redaktionen tillsammans med hela Vin&Bar provades dryckerna mot maten som tillagats av Boris. Oj, vilken provning det blev. Jag älskar mitt jobb men vissa dagar är det alldeles extraordinärt kul och denna dag var en sådan. Att Boris var så strålande konstnärlig och smaksäker när det kom till mat hade jag inte kunnat drömma om. Jag kommer bara ge en mer ingående beskrivning av de drycker som vann som bästa kombination till respektive maträtt. Det är dessa som i nuläget är intressanta att bekanta sig med, även om vi provade många fler.

Weihenstephaner Hefe Weissbier

Weihenstephaner Hefe Weissbier

Till första rätten, den rökta fiskmoussen med bland annat rökt makrill provades champagne, pilsner, veteöl och stout. Det blev ingen svår match och här vann veteölen som då naturligtvis önskar en närmare presentation. Weihenstephaner Hefe Weissbier (nummer 1526, 21,90 kronor). Denna ofiltrerade (grumliga) veteöl från Tyskland, satt verkligen som handen i handsken. Aprikos och tropisk frukt blommade ut till fulländning utan att ta överhand. Citrusfrisk och törstsläckande gifte sig den skummande ölen med denna fantastiska anrättning som serverades. Jag har varit kär i denna öl länge, som för övrigt kommer från världens äldsta fortfarande verksamma bryggeri från 1040. Nu har jag hittat en ny smakkombination som jag kommer njuta av många gånger.

Cidre Biologique Brut

Cidre Biologique Brut

Maträtt nummer två kommer in, en grillad kubansk sandwich med apelsin- och lime-kokt fläskbog, emmenthalerost, soltorkade tomater och senap. Nu togs en äpplecider in men även tidigare drycker fick vara med i tävlingen. Utan tvekan tog Cidre Biologique Brut (nummer 1803, 49 kronor) hem spelet. Fransk och ekologisk cider med tydliga äppliga dofter av mogen frukt med en citruston i avslutningen. Det är en relativt torr cider men med en finstämd fruktig sötma som möter skinkan, sältan och kryddigheten. Rätten bärs upp på ett förträffligt sätt och man vill bara ha mer.

Irony Pinot Noir 2014

Irony Pinot Noir 2014

Den tredje rätten Jewish Brisket, långsamt tillagad grytstekt oxbringa som ackompanjerades av kidneybönor med lättrökt bacon, chili och lönnsirap. Maten provades mot ett rött pinot noir-vin och även en belgisk saison. Här blev Irony Pinot Noir 2014 (nummer 6694, 149 kronor) en klar vinnare. De tidigare dryckerna provades också här mot maten men höll inte måttet jämfört med segraren. Den diskreta rökigheten i maten möter vinets balanserade fruktighet med söta, mysiga körsbär och mogna jordgubbar.

Kul att detta amerikanska vin fick vara med och ta hem matchen, om än från Kalifornien. Sist ut, serverades en lockande och vacker Key Lime Pie med kakao och sötma från kondenserad mjölk. När jag tänkte ut vinerna som skulle provas var jag inte medveten om att limepajen skulle innehålla kakao, heller inte att den skulle vara så underbart knäckig, mäktig och söt. Den var bedårande god men vinerna som provades till, kändes alltför friska till den här efterrätten. Det var ett Asti-vin och ett Sauternes-vin som inte hade tillräckligt med tyngd och kraft till denna fylliga paj.

St John Commandaria

St John Commandaria

Som ”hemläxa” fick jag istället med en bit limepaj hem som provades tillsammans med ett portvin och en Commandaria. I St John Commandaria från Cypern (nummer 2040, 164 kronor) fanns tillräckligt med sötma, eldighet, kraft och smak för att bära upp den utsökta desserten. En klockren fullträff, här möts knäckiga toner med inslag av choklad, russin och apelsin. Lite lagom alkoholpolitiskt korrekt kan jag ge ännu ett tips på dryck. Så fort det finns en gnutta choklad i desserten så är kaffe ypperligt gott till.

Eftersom recepten följer med i tidningen så kan nu alla som önskar göra en smakresa till Florida, vi ses!