Alain Passard på l’Arpège i Paris får White Guide Global Gastronomy Award 2011

För femte året i rad delar White Guide ut det ärofyllda priset White Guide Global Gastronomy Award. Utmärkelsen går till en internationell matkreatör eller annan gastronomiskt verksam person, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin, också i Skandinavien. Från och med i år delas priset ut i samarbete med Electrolux.

Juryns motivering:

För att ha skapat en gyllene legering mellan köket och den egna trädgården, mellan jordens oupptäckta rikedomar och bordets oanade upplevelser. Och för att ha inspirerat och tränat unga kockar från hela världen – inte minst från Sverige – att ödmjukt lägga örat mot marken.

Alain Passard kommer att ta emot sitt pris på White Guide Gala på Grand Hotel den 7 mars 2011. Han kommer också – såsom tidigare Henderson och Redzepi – att göra ett gästspel på Mathias Dahlgren Matsalen samma dag. Passards filosofi kommer också att presenteras på White Guides stora trendseminarium på Electrolux på förmiddagen den 7 mars.

Priset har tidigare gått till:

2007: Ferran Adrià, El Bulli, Roses
2008: Charlie Trotter, Charlie Trotter’s, Chicago
2009: Fergus Henderson, St. John, London
2010: René Redzepi, Noma, Köpenhamn

Årets Svenska Gastronomisk Hyllning går till Magnus Ek, Oaxen, Mörkö, för en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med SHR (Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare).