Ansjoviskryddad havsöring med äggula och nässlor

4 portioner

200 g ben- och skinnfri öringfile, eller lax
2 msk grädde
2 msk ansjovisspad
1 tsk citronsaft + skal från en halv citron
6 ansjovisfiléer
1 liten rödlök, finhackad
2 msk gräslök, hackad
1 dl späda nässlor
4 vakteläggulor eller 4 små hönsäggulor
flingsalt
svartpeppar

Rör ihop grädde, ansjovisspad och citronsaft och skal i en bunke. Skär öring och ansjovis i små tärningar och tillsätt till gräddblandningen. Blanda ner löken och smaksätt med flingsalt och svartpeppar. Forma 4 tartarer, ställ i kyl.
Värm upp några matskedar olja i en djupbottnad kastrull till 170 grader. Stek/fritera nässlorna krispiga och låt rinna av på lite papper. Salta lätt. Skira äggulorna.
Arrangera en gula på varje tartar med krispiga nässlor ovanpå.
Avsluta med lite flingsalt och ett varv på pepparkvarnen.
Receptet är skapat av Anders Vendel.