Årets nationalrätt utsedd

Som sig bör, så korades Årets nationalrätt på nationaldagen. Vinnande recept var kreerat av Håkan Thörnström som driver Restaurang Thörnströms Kök i Göteborg och som sedan många år tillhör den svenska kockeliten.
Den vinnande rätten heter ”Glaserad dragonkyckling med bakad potatis och tomat samt råmarinerad sellerirot”. Juryns motivering löd:
”En välkomponerad rätt tillagad med tidsenlig teknik. En perfekt utmaning för den matglade amatören som ger en riklig belöning med konsistenser och smaker som samverkar till en komplett rätt.”

I reglerna för tävlingen står att råvarorna ska vara svenska, de ska också vara tillgängliga i hela landet – året om. Ingredienserna ska dessutom vara billiga, och rätten ska vara så lättlagad att även icke professionella matlagare ska klara den utan några stora svårigheter.

Receptet hittar du på denna site,  uppe till vänster under fliken ”Recept”.
Välj ”varmrätter” och klicka sedan på ”Årets Nationalrätt 2009”.