Bakat äpple med rosmarin, honung & grillad marshmallow samt vaniljglass

Äpplen
6 st röda äpplen
3 st kvistar rosmarin
2 dl honung

Lägg äpplena i en form. Hacka rosmarinen och lägg den på äpplena. Häll över honung och täck med folie. Baka sedan äpplena i ugn på 140 grader i ca 50 min tills äpplena är mjuka.

Marshmallow
2 st äggvitor
1 tsk citronsaft
450 g socker
1 msk glukos
200 g vatten
25 g gelatin

Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Koka upp vatten, socker och glukos.
Lägg i gelatinet i den avsvalnande sockerlagen, rör tills den smält.
Vispa äggvitorna och citronsaften till ett vitt, fast skum.
Häll ned sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under konstant vispning.
Vispa sedan marshmallowsmeten tills den svalnar.
Lägg plastfilm i en lämplig form och häll ned marshmallowsmeten, ställ kallt.
Vid servering skär i bitar och lägg upp på tallrik. Grilla ytan hastigt med en gasolbrännare. 

Glass
3 st äggulor
1 dl socker
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 st vaniljstång

Knäck äggen och lägg äggulorna i en stadig bunke. Tillsätt strösocker och vispa blandningen pösig.
Koka upp mjölk och grädde tillsammans med vaniljstång i en kastrull. Låt stå och dra 30 min.
Ta upp vaniljstången.
Vispa ner den smaksatta gräddmjölken i äggblandningen. Slå tillbaka allt i kastrullen.
Värm varsamt på lägsta värme ett par minuter under ständig omrörning till 85 grader.
Glassmassan får inte börja koka för då klumpar äggen ihop sig och massan blir grynig.
Häll smeten i glassmaskin eller i en rostfri bunke och ställ in i frysen när den svalnat.
Infrysningen tar ungefär fyra timmar. Ta ut och rör glassen varsamt några gånger under infrysningen. Det ger glassen den rätta konsistensen.

Från Vin&BarJournalen nr 5/07.