Baren som visar vad vodka kan vara

Vodkabaren är en av de minsta barer jag någonsin sett. Lokalen består bara av en bardisk och ett fåtal små bord, totalt kan det inte vara mycket mer än 20 kvadratmeter. Jag är här för att förhoppningsvis prova den bästa vodka som går att hitta i Stockholm.

Det är strax efter öppning en lördagkväll när jag anländer och lokalen är helt tom bortsett från bartendern.

Eftersom det var ganska många år sedan jag drack vodka i någon större utsträckning lägger jag mitt hopp till bartendern och ber att få prova de sex, sju bästa sorterna de har. Tyvärr verkar hans passion till vodka inte vara anledningen till att han jobbar där, han svarar att han själv inte gillar vodka. Han gör ändå sitt bästa och radar upp de fem flaskor som brukar vara mest uppskattade.

Först ut är Russian Standard Imperia. Den klassas som high-end, den är destillerad åtta gånger och filtrerad fyra. Den processen gör att vodkan inte har så mycket smak, knappt någon smak alls skulle jag säga. Det gör att den lämpar sig väl i drinkar och cocktails där man inte vill ha någon smak från vodkan, men att dricka den ren ger inte så mycket.

Näst på tur är Russian Standard Vodka som tillhör samma familj som Imperia men anses vara en lite sämre variant. Jag tycker dock att det beror på vad man är ute efter. Båda är väldigt lena, men den här har klart mer smak än Imperia. Det är en väldigt traditionell vodka med vete som utmärkande smak. Är du ute efter en vodka som är god att dricka ren är den här ett bättre alternativ än Imperia.

När jag var yngre drack jag en hel del Stolichnaya, oftast ren med is. Det gör att jag har höga förhoppningar på nästa vodka, Stolichnaya Elit, som är Stolichnayas premiumvodka. Det här är en vodka som bör provas av de som tror att all vodka smakar likadant. Den har såklart vetesmaken som är typisk för vodka, men den har också en kryddig smak av svartpeppar och en svag ton av citrus. Den största skillnaden mot vanlig Stolichnaya är att den är mycket lenare och därför fungerar utmärkt att dricka ren.

Nummer fyra på listan är Belvedere Vodka, den första som inte är från Ryssland. Det är en polsk vodka som sägs vara riktigt bra. Jag håller verkligen inte med, det är med god marginal kvällens sämsta vodka. Den bränner klart mer än de andra, den smakar klart mer alkohol än de andra, och den har en eftersmak av fänkål som absolut inte passar i en vodka.

Sist ut är en svensk vodka, Purity. Det är en vodka som skriker om att synas, både i flaskans design och i marknadsföringen. Tillverkarna skryter om att Purity är destillerad 34 gånger, den är ekologisk, och den tillverkas i destillationsapparater av koppar och guld i ett slott från 1200-talet. Den typen av marknadsföring brukar tyda på att det finns något att kompensera för. Så är inte fallet med Purity, det är utan tvekan kvällens bästa vodka med en fantastisk balans av kryddighet och citrus. Den är dyr för att vara en vodka, 482 kronor för en flaska på Systembolaget, men det är viktigt att poängtera att det inte är en drinkingrediens man får för det priset. En vodka av den här kvaliteten är en skam att dricka på något annat sätt än ren och iskall.

Gillar man vodka är det svårt att klaga på utbudet. Med undantag av Belvedere är alla sorter jag får prova riktigt bra och det finns åtminstone ett 30-tal sorter till. Det kan underlätta att veta vad man är ute efter då bartendern, iallafall kvällen jag är där, inte har full koll på vodka. Trots det är han trevlig och hjälpsam så det är svårt att klaga på bemötandet. Det bör tilläggas att hela lokalen senare på kvällarna ofta brukar omvandlas till ett väldigt trångt dansgolv, så om man är ute efter att prova vodka i lugn och ro kan det vara en bra idé att vara där tidigt.