Battle of the Blue

mm

Blått vin, hur är det möjligt? 2015 får sex innovativa personer i Spanien en idé att göra något nytt. Enligt ryktet var de egentligen inga ”vinmänniskor” men de ville utmana vinnormerna. Genom att extrahera blå färg, antocyanin, från blå druvors skal lyckades de få fram ”GÏK Live” som var det första blå vinet på marknaden. För att göra det mer lättdrucket valde de att tillsätta sötningsmedel. Den blå färgen, antocyanin, är också en kraftfull antioxidant. En av alla goda anledningar till att dricka rött vin är ju den höga andelen antioxidanter. Kanske kan man lika gärna välja vitt vin eller blått, rättare sagt? Nu har det kommit några uppföljare av blått vin. De övriga två som jag provat idag kommer också från Spanien och är torra i jämförelse med den halvtorra pionjären som visserligen inte innehåller socker utan sötningsmedel.


Marques de Alcantara Vino Azul, nummer 76893 för 119 kronor i beställningssortimentet. Detta vin kan vara värt att söka på Systembolagets hemsida för att se vilka butiker som har den hemma. Det är gjort till 100% av druvan chardonnay med endast 2 gram socker per liter. Färgen är blå, åt det turkosa hållet, mörk swimmingpoolblå eller kanske Medelhavsblå är en bättre beskrivning. Doften är fräscht blommig och fruktig med fläder, jasmin, cantaloupemelon och gråpäron. Ett trevligt aperitifvin.


Vi går vidare till tvåan. Azul Mediterráneo Chardonnay, nummer 75883 för 109 kronor i beställningssortimentet men precis som vinet ovan kan det vara värt att kika på Bolagets hemsida för att snabbkolla vilka butiker som har vinet hemma. Även här är färgen blå och mycket likt föregående vin i färgen med djupt turkost intryck. Doften är frisk nästan syrlig med association till Haribo persikogodis och ananas. Citrusfrisk smak med granny smith äpplen och persikotoner som ger ett sötsyrligt avslut.


GÏK Live, nummer 71790 för 119 kronor i beställningssortimentet. Färgen blå, ja vad ska vi säga, midnattsblå kanske passar? Doften, okej jag gillar tanken av nyskapande och att tänka utanför boxen och det är skoj med ett blått vin. Men varför sötningsmedel!? Jag ogillar lightläsk och det gör att jag har svårt att ta till mig själva vinet. Klurigt, som att försöka bedöma ett vin med korkdefekt. Jag gör i alla fall ett försök. En hint av mogna gula äpplen gömmer sig bakom den artificiella bittersöta doften. Likaså är nog äpple den enda frukt jag kan hitta i smaken förutom sötningsmedel. Ett av argumenten för att ha sötningsmedel var att sötman skulle göra vinet mer ”lättdrucket” utan att påverka midjemåttet. För min del blev det snarare svårt.

Det var en kul provning och jag provade lite olika varianter lakrits till också men det kommer eventuellt i ett framtida tips. Kanske kan man se blått vin som en lustig men flyktig fluga som gärna dricks som välkomstdrink på sommarens partaj. Dessutom är ju blått vin väldigt snyggt på bild!