Björnbärssorbet med bakad gräddfil och dragonemulsion

4 port

4 dl gräddfil
1 ägg
1 ägg som kokats i 5 minuter
30 g strösocker
1 dl matolja med neutral smak
1 knippa dragon mörk sirap
50 g rostad mandel
1 ask färska björnbär
björnbärssorbet, kan köpas färdig

Bakad gräddfil
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda gräddfilen med ett ägg. Häll i fyra stora muffinsformar.
Baka i ugnen 11 minuter. Ta ut formarna och låt svalna.

Dragonemulsion
Koka ett ägg i 5 minuter. Kyl och skala.
Mixa det kokta ägget med strösocker, häll i oljan i en tunn stråle, mixa i dragon (ta inte allt på en gång utan smaka dig fram till lämplig styrka). Häll upp i spritspåse.

Vid servering
Fördela gräddfilen i klickar på tallriken, spritsa den ljusgröna dragonemulsionen omväxlande med små klickar av sirap.
Dela björnbären på längden och lägg på.
Strö över rostad mandel och toppa med en kula björnbärssorbet.

Krögarens vin rekommendation
Till björnbärsdesserten: Chateau du Juge 2004 (varunr 4197), 72 kr Chateau La Tour Blanche 2004 (varunr 99969), 247 kr

Vin&BarJournalen 6 2008. recept framtaget av Claes Grännsjö, köksmästare på Kock & Vin i Göteborg.