Bli ett rosévinsproffs i sommar – fem tips från mat- och vinexperten Mats Claësson

Rosévinstrenden är starkare än någonsin och i år räknar den svenska vinbranschen med att det kommer att drickas omkring 10 miljoner liter rosévin. Men trots att svenska folket är stora rosévinsälskare så är kunskaperna om rosévin långt sämre än när det gäller röda och vita viner.

Hos Philipson & Söderberg säljer man en rad rosévinsmärken på den svenska marknaden. I samband med lanseringen av det sydafrikanska vinet Two Oceans Shiraz Rosé (63 kr, artikel nr 6460) har man låtit mat- och vinexperten Mats Claësson från Altia Academy Wine Club ställa samman några tumregler för att njutningen av rosévin ska bli optimal.

Mats Claëssons fem tips till hur du blir ett rosévinsproffs:

1. Hitta rätt temperatur! Ett rosévin serveras i regel svalare än röda viner. En lämplig temperatur ligger på ca 10 grader och uppnås genom att vinet förvaras i kylskåp. Det får dock inte bli för kallt eftersom kylan binder smakämnena.

2. Välj mellan kraftiga och lättare roséviner. Det finns ljusa, lättare roséviner och det finns kraftigare. Skillnaden uppstår i tillverkningsprocessen och beror på hur länge skalen på druvorna (där färgämnen, smak och karaktär finns), får laka ur. Vilket som är bäst är en individuell smaksak och en fråga om vad man äter till.

3. Drick rosévin i rätt glas. Ett rosévin bör precis som vita och röda viner drickas i glas med kupa som sluter till upptill, då kommer dofter och smaker till sin fulla rätt. Dessutom behåller vinet temperaturen bättre. Med andra ord; undvik plastmuggar på picknicken!

4. Drick rosévin till mat! Många tror att rosévin inte är ett matvin, men tvärtom. Rosévin passar till såväl kött som fågel och fisk. Vilket rosévin som passar till vilken rätt beror på vinets karaktär. Ett hjälpmedel kan vara att använda färgtricket, en lätt köttråvara är ljus i färgen som t.ex. griskött. Ju mörkare köttet blir desto kraftigare och smakrikare är råvaran.

5. Rosévin passar året om! Rosévin dricks mest på sommaren och det har blivit något av en sanning att det passar bäst då. Men precis som vitt vin är rosévin en året runt dryck. Ett rosévin till en mustig soppa kan verkligen förgylla en mörk höstkväll.