Bring the brisket!

Det judiska inslaget i Florida är starkt – och även om judarna kom till området tidigt dröjer det tills alldeles innan andra världskriget som tillväxten börjar.

En del tror att rassegregationen i USA bara gällde svarta – men i Miami hade inte judar tillträde till väldigt många av hotellen. De var helt enkelt förbjudna att bo där … enbart på grund av att de var judar. Men när den amerikanska armén tar över driften av hotellen för att få kontroll på kusterna inför det väntade kriget blir judarna tillåtna som gäster och de börjar upptäcka Miami. Och de börjar flytta dit. 1940 är de 40 000. 1960 är de 175 000.

I dag är de mer än 750 000 – en stor del av dem är judar som gått i pension och som vill ha en behaglig tillvaro i solen efter ett långt strävsamt liv i New York eller Chicago. Men den allt starkare judiska närvaron har också haft dragningskraft på judar från Latinamerika – och efter Castros revolution flydde 10 000 judar till Florida. Om det påverkar matkulturen? Självklart. Kanske inte så mycket den matkultur du upplever på restauranger – men du kan vara säker på att i väldigt många judiska hem är en högtid utan en brisket omöjlig att tänka sig.

Det här behöver du för fyra personer:

1 kg brisket. Brisket är ett amerikanskt sätt att stycka oxbringa och om du inte kan få tag på det – det är en inte alltför vanlig styckdetalj i svenska köttdiskar – och inte har en charkdisk i närheten som kan stycka det åt dig så går det alldeles utmärkt med en fin bit högrev eller märgpipa.
1 msk salt
1 msk svartpeppar
1 msk paprika
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 liter kycklingbuljong
1 msk vitvinsvinäger
2 gula lökar, skivade
4 klyftor vitlök, hackade
3 msk rapsolja

Gnid in kryddorna i köttet. Bryn det ordentligt runt om i oljan i en stekpanna, det är klart när köttet är fint och lätt mörkbrunt och när du tydligt känner doften av kryddorna.

Sätt ugnen på 175 grader.

Placera köttet i en gjutjärnsgryta eller kastrull. Häll på en burk konserverade tomater och kycklingbuljongen (ibland kör jag hälften kycklingbuljong och hälften äppeljuice – varsågod att prova). Lägg i löken, vitlöken och lagerblad och låt stå i ugnen en timme med locket på. Efter en timme tar du av locket och låter grytan stå i ugnen ytterligare en timme. Därefter är det dags för den sista timmen – nu under lock igen.

Ta ut ur ugnen och upp ur grytan. Låt vila under folie på skärbrädan i fem minuter innan du skär upp. Köttet är extremt mört nu så se till att du har slipat kniven annars riskerar du att dra isär köttet i slamsiga bitar. Det blir mer av pulled beef över det hela. Lika gott men kanske inte lika elegant.