Brödpudding med brynt vaniljsmör, hjortron och kärnmjölk

4 portioner

 Brödpudding
1 vetelängd i grova bitar
5 dl mjölk
5 ägg
1 ½ dl socker
1 dl russin
1 droppe bittermandel
50 g rostade mandelspån
1 citron, skalet
1 tsk kardemumma

Värm 1 dl mjölk med sockret tills det löst sig, tillsätt resten av mjölken, äggen, bittermandel och kardemumma. Lägg bitarna av vetelängden i en smörad form, blanda med russin, mandelspån och citronskal, slå över äggblandningen och låt dra i 20 min. Baka i 200 grader i ca 10-12 min tills kakan stannat i mitten.

Inkokta hjortron
200 g hjortron
50 g socker
3 dl sött vin

 Smält sockret i en kastrull till gyllenbrun färg, tillsätt vinet och koka tills sockret löst sig. Lägg i hjortronen och koka i ca 2 min, ta av från värmen och låt svalna.

Kärnmjölksorbet
3 ½ dl kärnmjölk
1 blad gelatin
2 msk glykos
50 g socker

Blötlägg gelatinbladet i 10 min. Värm 1 dl mjölk med sockret och glykosen tills det löst sig, tillsätt resterande mjölk och gelatinbladet, vispa tills allt löst sig. Frys i glassmaskin.

Brynt vaniljsmör
100 g smör
½ vaniljstång
½ citron, skal och saft
Bryn smöret till nötig smak, tillsätt vanilj, citronskal och citronsaft. Vid servering slå lite vaniljsmör över kärnmjölksorbeten.