Bryggmästare Gearóid Cahills Guinnesstek

Ingredienser
Ca 2 kg nötstek av fransyska, innan- eller ytterlår
4 små lökar
2 stora palsternackor
1 burk Guinness (45 cl)
olivolja
jamaican jerk eller cajunkrydda
grovkornig senap

Guinnessås
2 msk mjöl
30 g smör
1,5 dl vatten

Tillagning:
Placera steken i en långpanna. Skala och dela löken i två halvor och placera i långpannan snittsidan uppåt. Skala palsternackan och dela i fyra delar på längden och lägg den på långpannan. Droppa en liten mängd olivolja över löken och palsternackan.
Strö över jamaican jerk eller cajunkrydda på lök och palsternacka. Ta en burk Guinness och häll över köttet. Bre på ett lager av grovkornig på stekens ovansida.
Täck stek och grönsaker med aluminiumfolie och stek i 60 minuter vid 180 grader. Ta bort folien och ös steken samt grönsakerna med skyn. Sätt sedan in pannan i ugnen igen, utan folie, i 20 minuter.
Lyft försiktigt bort steken och grönsakerna från pannan och sila ner skyn i en kastrull. Lägg tillbaka steken och grönsakerna i långpannan och sätt in i ugnen,utan folie i ca 40 minuter.
Mät upp två matskedar mjöl i en skåloch tillsätt smält smör och vatten i skålen och blanda ordenligt. Häll över blandning i kastrullen med skyn. Späd med ytterligare vatten och koka upp under omrörning.
Servera stek och grönsaker (samt eventuellt potatis) med den smakrika Guinnessåsen.