Caponata

Syditaliens grönsaksrätt nummer ett heter Caponata. I de flesta sicilianska hemmen puttrar en gryta med tomatiserade grönsaker. Man äter den kall eller varm, före eller som tillbehör till maten. Caponata är också ett trevligt inslag på buffén. Variationen är stor; där vilar många hemliga familjerecept och man använder de grönsaker som det finns gott om så länge tomat, aubergine och kapris utgör grundstenarna.

6–8 portioner

1 msk pinjenötter
1 aubergine
2 stjälkar blekselleri (1 cm stora tärningar)
1 rödlök, tärnad
2 klyftor vitlök, pressad
1 tsk tomatpuré
1 tsk råsocker
2 tsk äppelcidervinäger
4 tsk kapris
olivolja
salt och svartpeppar
300 g cocktailtomater, skuren i halvor
1 knippe basilikablad

Börja med att rosta pinjenötterna i torr stekpanna, lägg dem sedan åt sidan.

Tärna auberginen i en cm stora tärningar. Stek dem i olivolja till gyllene färg, salta och peppra, låt dem sedan torka av på ett hushållspapper.

Stek under tiden rödlök i olivolja, tills den blir glansig. Tillsätt selleri, vitlök, tomatpuré, socker och vinäger, sautera tillsammans i cirka 5 minuter. Lägg nu ner tomater, sautera några minuter till tills de börjar tappa spänsten. Tillsätt aubergine och kapris, blanda runt och smaka av med salt och peppar. Lägg upp på serveringsfat, strö pinjenötter och basilikablad över vid servering.