Champagne – från B.d.B. till B.d.N.

Inte bara en symbol för lyx och flärd. Det är framför allt ett fantastiskt vin.

Jag kan avundas de som kan se fram emot sin första champagne-förälskelse. För oss som redan ”trillat dit” finns oftast ett kärt minne från det tillfälle då det sa klick. För min del var det för 20 år sedan, påsken 1996, då jag för första gången besökte distriktet Champagne i nordöstra Frankrike. Jag träffade Champagne Pierre Peters i Le Mesnil-sur-Oger, och fick prova deras Cuvée Special 1990 – det blev min första, men inte sista, kärlek i Champagne.
Under samma resa besökte vi det anrika huset Champagne Krug, och fick då prova en flaska Krug Clos du Mesnil 1985. Det här var mitt första besök i distriktet, och det var magnifikt att sitta med hela familjen Krug och prata champagne. Det kan jag tacka min gamla barndomsvän, tillika champagne­experten, Richard Juhlin, som kastade mig rätt in bland champagneeliten. Det var lite som att få nycklarna till en Ferrari den dagen du fick ditt rykande färska körkort.

Där och då började resan. De följande åren bestod av en underbar jakt på nya champagner och nya årgångar. Eftersom jag på den tiden var VD för Intel i Norden var jag ute på ständiga resor i Europa och USA. Mellan möten, under luncherna, på väg till och från flygplatserna tog jag chansen – alla vinbutiker scannades med lupp. Jag lät bygga om en Samsonite resväska, ni kanske kommer ihåg dem; hårda, tunga, otympliga och framför allt utan hjul. Den lämnades in till smeden för specialförstärkning och frigolitinpackning, totalt mer än tio kilo i opackat format. Nu kunde jag få med mig 14 värdefulla flaskor, förutom mitt mycket tunga handbagage …

Så, vi provade hundratals underbara och mindre underbara champagner under åren som följde. Och det är just detta jag unnar alla. Att få uppleva variationen och skillnaderna mellan de olika champagnestilarna.

Numera håller jag en hel del champagneprovningar med olika teman. Ett tema som jag kan föreslå för den som vill börja prova champagne är – tre champagner – tre stilar – tre druvor. Det är just när vi får tillfälle att jämföra de tre som vi hittar de toner och smaker vi tycker om. Kanske väljer vi vilken typ av champagne vi föredrar.

Varför inte hålla en champagneprovning själv? Börja i så fall med tre champagner – tre stilar!

De tre druvorna i Champagne ger olika karaktärsdrag till vinerna:

Blanc de Blancs (förkortas B.d.B.) betyder ”vit från vita”, vilket innebär att champagnen är till 100 % producerad av den gröna druvan Chardonnay. Här hittar man de klassiska gröna tonerna så som äpple och citrus, frisk syra, finess och elegans. Avnjuts med fördel på bryggan en varm sommareftermiddag när vännerna precis lagt till med sin båt.
Ofta är det en Blanc de Blancs vi får serverat som aperitif.

Chardonnaydruvor

Chardonnaydruvor

Cuvée kallas de viner som är blandade med både Chardonnay och Pinot Noir och/eller Pinot Meunier. Det stora flertalet av alla champagner som produceras är just Cuvéer. Här dominerar en mer komplex smak och doftbild. Ofta med ett brödigare inslag än ovan. Genom att blanda alla druvorna får champagnen fler dimensioner. Cuvée är den blandningen vi oftast förknippar med champagne.

Pinot meunier-druvor

Pinot meunier-druvor

Blanc de Noir (förkortas B.d.N.) och betyder ”vit från svarta” – champagnen är producerad av endast de röda druvorna Pinot Noir och/eller Pinot Meunier. Antingen 100 % av den ena druvan, till en blandning av de två. Här är det de röda frukterna och bären som spelar första fiol. Ofta mer smakrik med toner av röda äpplen i doften och färgen är djupare. Rekommenderas till en bit mat, gärna fisk eller anklever.

Pinot noir-druvor

Pinot noir-druvor

Tips på bra champagner till en provning:

Blanc de Blancs
Guy Charlemagne Grand Cru Blanc de Blancs Réserve Brut
Nr 77281, 375 kr
Champagne Taittinger Comtes de Champagne 2006
Nr 75978, 1 350 kr

Cuvée
Louis Roederer Brut Vintage 2008
Nr 76510, 549 kr
Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2004
Nr 7548, 1 330 kr

Blanc de Noir
Canard Duchêne Charles VII
Nr 77620, 479 kr
Champagne Egly-Ouriet Blanc de Noirs Grand Cru
Nr 96062, 1 095 kr