Chilla med nytt Chilevin

Våren kan ibland vara en stressig tid med allt som ska hinnas med innan det äntligen blir påsk och så småningom sommar. Vad passar då inte bättre än att bara slå sig ned och njuta av ett glas vin? Kanske det till och med går att njuta av lite vin i vårsolen. I veckans tips kommer tre viner från Chile som släpptes i början av mars i nyheterna inom det ordinarie sortimentet på Systembolaget.


Vi börjar med ett fräscht vin La Playa Viognier 2016 med nummer 6289 från Colchagua. Vinet kostar 80 kronor och det går inte att säga annat än att det är mycket prisvärt. Denna spännande druva som har sitt ursprung i norra Rhône i Frankrike men odlas mer eller mindre över hela världen. Här bjuds det på mycket frukt med aprikos, saftig melon, äpplen och kryddig kaprifol. Om det ska vara mat till vinet passar allt i kycklingväg och det är bra att veta att det här även är ett vin som gifter sig fint med saffran.


Las Mulas Gewürztraminer 2016, nummer 6021 för 89 kronor. Detta ekologiska vin från Valle Central bjuder på både blommor och frukt som aromatisk fläder och mogna päron. De typiska dragen för druvan gewürztraminer med rosor och litchi finns också på plats. Även om det här vinet är helt torrt klarar det av att bära upp rätter med en aning chili och asiatiska kryddor som koriander, ingefära och citrongräs. Att det passar så bra beror främst på vinets druviga karaktär. Kombinera gärna med kyckling eller andra fågelrätter.


Sista vinet är ett fylligt rött vin Doña Dominga Carmenère 2015, nummer 6352 för 119 kronor. Även detta vin är ekologiskt med stor fruktig karaktär. Det är riktigt mörkt i färgen med prunkande plommon, mörka bigarråer, choklad och piptobak. Fungerar fantastiskt till det kryddiga lammet liksom till andra läckra och smakfulla kötträtter på grillen. Carmenère anses vara Chiles nationaldruva även om den har sina rötter i Bordeaux, som fortfarande har en bråkdel av odlingen kvar. Chile står nästan för hela världens carmenèreodling, så det är med rätta de kan kalla druvan för sin egen.

Dessa tre helt olika vinstilar har mycket bjuda på utan att gräva ett alltför djupt hål i plånboken. Att Chile kan hålla en så hög och samtidigt prisvärd nivå beror på många saker. Dels gör den stora temperaturskillnaden mellan dag och natt att det blir en lång och utdragen växtsäsong vilket ger mycket smak åt druvorna. Dels har landet klarat sig både från vinlusen och mjöldagg och friska druvor leder till bra viner. Andernas närhet hjälper till med bevattningen genom att man sparar regnvatten som rinner ned för sluttningarna när det regnar, så att man har längre fram om det behövs.