Confit på vit sparris

med halstrad halv hummer och brynt smör
(4 personer)

12 vita sparrisar
1 schalottenlök
1 timjankvist
1/2 lime saft och cest (skalet)
1 lagerblad
1/2 dl olivolja
salt och peppar
2 humrar

Foto: Paul Marshall

60 gr smör
4-5 matskedar olivolja av bästa kvalitet

Skala och skär sparrisen i små bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med timjan, lagerblad, olivolja. Strö lite salt över och sjuda allt under lock i fem minuter. Ta av locket häll i saft och cest av limen och koka ytterligare i 5 minuter. Låt svalna något innan du monterar ner olivolja av bästa kvalitet. Salta och peppra.

Koka hummern i väl saltat vatten i 3 min. Plocka hummern, halvera och stek mycket hastigt (ca 10 sek) i smör, lyft upp hummerbitarna och bryn resten av smöret.

Lägg confit på sparris i mitten av talriken, toppa med hummerbitar och nappera (täcka, hälla över) med brynt smör.

Att dricka till:
Bramito del Cervo Chardonnay, Antinori, Umbrien
Italien, nr 12882, 116 kr
Chassagne-Montrachet 2004, Joseph Drouhin, Bourgogne
Frankrike, nr 5648, 271 kr
 
Från Vin&BarJournalen nr 3/07.
Recept från Jürgen Grossman, GQ, dryckesförslag från Simon Källquist, GQ.