Cranberrydryck hjälper mot urinvägsinfektioner

En undersökning utförd av Ocean Spray visar att kvinnor upplever att cranberrydryck (dryck gjord på amerikanska tranbär) fungerar som kompletterand behandling mot urinvägsinfektion.

I Sverige drabbas cirka 350 000 kvinnor årligen av urinvägsinfektion. Att dricka cranberrydryck för att förebygga urinvägsinfektioner är en alternativ metod som är välkänd och visar gott resultat, detta enligt undersökning utförd av Ocean Spray(1).

I studien tillfrågades kvinnor som tidigare drabbats av urinvägsinfektion. Resultatet visade att drygt 80 procent kände till cranberries förebyggande egenskaper mot urinvägsinfektion och av dessa har nästan hälften testat metoden. Majoriteten av kvinnorna noterade en förbättring efter att ha druckit cranberrydryck, endast 10 procent uppgav att de inte märkt av någon förändring alls.

I Sverige finns Ocean Sprays cranberrydrycker på fruktjuicehyllan i de stora livsmedelsaffärerna. Dryckerna innehåller inga konstgjorda färgämnen eller konserveringsmedel utan är 100 procent naturella. Den klassiska versionen som enbart är baserad på cranberryjuice finns även i en light-version. Dryckerna från Ocean Spray finns i följande smaker: Cranberry Classic, Classic Light, och Cranberry Pomegranate.

Ocean Spray är ett jordbrukskooperativ som ägs av mer än 700 cranberryodlare i USA och Kanada. Kooperativet grundades för 80 år sedan av tre cranberryodlare i Massachusetts och New Jersey. Ocean Spray var först med att framställa fruktjuice och juicedrycker i Nordamerika och är också det märke inom detta segment som det säljs mest av sedan 1981. Ocean Sprays omsättning var år 2009 ungefär 2 miljarder dollar.