Detta gäller om du vill grilla på balkongen

Sommar, sol och grilltider. Men vad gör jag om jag får lägenheten fylld av rök för att min granne envisas med att grilla på balkongen? Branschorganisationen Fastighetsägarna reder ut vad som gäller.

Många hyresvärdar har ordningsregler som säger att man av hänsyn till grannarna inte får grilla på balkongen. De flesta hyresvärdar som inte har sådana ordningsregler rekommenderar att man använder elgrill om man vill grilla på balkongen. Det finns dock ingen lag som säger att det inte är tillåtet att använda kolgrill, men man får ändå inte störa sina grannar.

– Men när man bor i en lägenhet är det alltid viktigt att man visar hänsyn mot sina grannar. Ett bra tips är att alltid informera grannarna om du tänker göra något som skulle kunna störa, säger förklarar Fastighetsägarna GFR:s chefsjurist Charlotte Andersson.

Det är också viktigt att försäkra sig om det inte råder eldningsförbud eller vad kommunens lokala ordningsföreskrifter säger om grillning. I vissa områden kan grillning på balkongen vara förbjudet och man hänvisas istället till en allmän grillplats på gården eller i närheten.