Dijongrillad flankstek, primörer och hyvlad pecorino

Köttig rätt med Italien i tanken, dock är det Dijon som gör rätten. Köttet får sin goda smak och skorpa från senap som penslas på innan grillning. Användbart till vilken köttbit som helst.

Kock: Bibbi Kringlund

Ingredienser

4 portioner

Flankstek
1 flankstek 700 g
5 cl dijonsenap

Grillad potatis
800 g kokt färskpotatis
3 msk neutral olja
1 msk soja, Kikkoman
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk salt
svartpeppar
grillpinnar i trä

Grillad sparris och tomat
2 buntar sparris
250 g små tomater
150 g hyvlad pecorino
125 g bladgrönsaker
1 citron
olivolja
salt och peppar

Tillagning

Flankstek
Salta och peppra köttet 30–40 minuter innan grillning. Pensla också dijonsenap på båda sidor, i ett generöst lager. Invänta glödbädd, grilla varje sida 3–5 minuter. När köttsaften börjar tränga upp på ovansidan är det dags att vända, om ni vill ha en rosa kärna. Grilla på samma sätt på andra sidan, ta av köttet, låt vila invirat i bakplåtspapper 10 minuter innan ni skivar tvärs över fibrerna i smala skivor.

Grillad potatis
Trä upp potatisen på spett. Lägg dem på ett plant underlag, lägg ett bakplåtspapper över och en plåt. Tryck till lätt så de spricker lite på ytan. Detta ger sedan en krispigare potatis. Blanda resterande ingredienser till oljan, pensla potatisen. Grilla på båda sidor tillsammans med sparris och tomater under tiden som flanksteken vilar.

Tips! Om ni har ett fiskgaller för grillning, så kan flera spett placeras där (lite enklare hantering under grillning).

Grillad sparris och tomat
Ansa sparrisen genom att bryta av den nedre, träiga delen. Är sparrisen grov: skala, det är annars inte nödvändigt. Ringla lite olivolja över, grilla sparrisen tillsammans med potatis. Ringla olja även över tomaterna, grilla dessa i en panna eller på ett ark av aluminiumfolie. Salta under eller efter grillning på båda grönsakerna.

Ta upp sparrisen, lägg på fat. Pressa saften från en citron över, lite mer olja, slutligen bladgrönt och pecorinoost.

Vintips

Campogiovanni, Rosso di Montalcino, 2013 (2597). Mustigt rödvin från Toscana, Rosso di Montalcino, Italien. 129 kronor.
Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, basilika, nypon, mörk choklad och rosor.