Doldis i laxfamiljen

Släkt med laxen, men lite mindre fet. Rött och fint kött, rik på omega 3. På Svensk Fisk tror man på framtiden för Fjällrödingen.
– Vi har en stor tillväxtpotential för röding här uppe i norr, säger Josef Nygren från Lycksele, en av 14 odlare i Norrland. Inom en snar framtid kommer röding att vara än mer vanlig i fiskdiskarna, spår Josef.
Efter ca två år i odlingskasse väger rödingen ca 5 till 8 hg, lagom storlek för en portion. Låter man den växa till sig ytterligare ett år väger den upp till 1,2 kg, säljs den lämpligast som filé.
Men se upp, Fjällrödingen är lätt att förväxla med den danska bäckrödingen som ibland felaktigt säljs som röding på den svenska marknaden!

Kokt röding
6 port
1,5 – 2 kg hel röding
Vatten så det täcker fisken

Ta till varje liter vatten:
1 msk salt
5 vitpepparkorn
1 liten gul lök
dill
citron

Till garnering
sallad
citron
persilja

Löjromsås
4 dl crème fraiche
4 msk löjrom eller annan rom

Rensa och skölj rödingarna. Ska huvudet vara kvar så ta bort gälarna.
Blanda ingredienserna till lagen och koka i ca 10 minuter. Lägg i fisken och koka upp. Skumma väl och sjud sedan under lock ca 30 minuter på svag värme.
Ska fisken serveras kall bör den kallna i spadet. 
Dra av skinnet före servering och garnera fisken med sallad, citron och persilja.
Servera med kokt potatis, sallad och romsås.