Dryck i kräftans tecken

mm

På vissa punkter är jag traditionell och så här års börjar det suga i kräfttarmen. Jag minns mina somrar på Stora Karlsö där jag jobbade som guide några år under 90-talet, de kräftskivorna var bland de vildaste jag upplevt. Traditionen där och då bjöd att till kräftorna skulle snaps, öl och vitt vin intagas under måltiden. Jag försöker ta seden dit jag kommer så gott det går. För att hedra den vackraste ön och några av mina roligaste somrar kommer följande dryckestips även om alla inte nödvändigtvis insups samtidigt.

Snaps

Kryddad sprit förhöjer både smak och stämning vid kräftkalaset med allt från kumminkryddad ost, dillkokta kräftor och västerbottenostens sälta. Aalborg Dild Akvavit med nummer 86566 för 259 kronor på Systembolagets beställningssortiment passar utmärkt. Den tydliga dillen i snapsen är en självklar smakbrygga till kräftdillen. I bakgrunden lurar även anis, citrusskal samt fänkål och en lättsam sötma rundar av och mjukar upp denna kryddiga snaps och gör den snäll och lättdrucken.

Herrgårds Aquavit nummer 26 för 219 kronor är ännu en lättsam kryddad snaps som stärkts med lite sherryfatslagrad whisky. Dessutom är den kryddad med kummin, fänkål och koriander. Kombinationen med akvavitskryddor och sherrytonswhisky matchar både sältan och sötman i kräftorna fint.

Öl

Ljus lager är den öl som det dricks mest av och fungerar även till kräftor. Men dagens öltips blir några av mina favoriter från de överjästa kategorierna som ale och stout. Fuller´s London Pride med nummer 1642 för 16,90 kronor är en välbalanserad ale från London med lättrostad malt, knäck och torkad aprikos i en lättsam stil.

Nya Carnegiebryggeriet Amber Ale, nummer 30110 som kostar 21,90 kronor. I denna Stockholmsbryggda öl bjuds det på knäck, örter, sirapslimpa, torkad frukt och kola som matchar kräftornas sälta fint. Även här är stilen ”all-roundig” och passar de flesta tillfällen.

Sotholmen Stout, nummer 72254 för 28,20 kronor kommer från Nynäshamns Ångbryggeri. Den finns mest runt Stockholm men går lyckligtvis att beställa till Sveriges alla Systembolag. Mörkt rostad malt är gott till kräftor särskilt när någon deciliter av stout eller porter smugits ner i kräftlagen för att ge mer smak och karaktär. Denna stout är torr med kaffe, anis och minner om choklad med hög kakaohalt. Extra passande om snaps ska avnjutas samtidigt då alkoholhalten endast är 4% här.

Vitt vin

Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2016, nummer 4587 som kostar 85 kronor. I detta österrikiska torra vin från Niederösterreich råder harmonisk balans mellan de citrusfriska, örtiga nyanserna och fruktiga melonstinna äpplearomerna. Fräscht, kryddigt och passande till kräftor av alla de slag.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2016, nummer 5810 för 101 kronor. Detta tyska vin har tydlig sötma med honungstoner, persika och päron som möts av den krispiga mineralrika syran med lime och grapefruktsskal. Lyfter vilket kräftkalas som helst och särskilt med New Orleans-tema.

Låt kräftorna väl smaka och glöm inte att klämma in en visa eller två!