Duva med mandelpotatiscrème och pistagesås

(4 personer)

Stek fyra duvor runtom i smör i en stekpanna till de får fin färg. Salta och peppra. Stek dem färdiga i ugnen på 175 ºC i 10 minuter för rosa kött. Slå in duvorna i aluminiumfolie och låt vila i ca 10 minuter

Mandelpotatiscrème:
500 g mandelpotatis
1½ dl varm mjölk
2 dl varm grädde

Dela potatisen i mindre bitar och koka den. Pressa genom en potatispress, rör ner mjölk till en slät konsistens och därefter grädden tills crèmen blir följsam. Ta mer grädde om det behövs. Tillsätt en matsked smör och smaka av med salt.

Pistagesås:
85 g pistagemandlar
Ca 225 g skivade schalottenlökar
1 ½ dl madeira
10 g dijonsenap
5 dl mjölk
300 g skivad gul lök
1 ½ dl grädde
90 g smör

Mjuka upp schalottenlöken i smöret, tillsätt de mixade pistagemandlarna och senapen. Rör om. Tillsätt madeiran och låt reducera, häll sedan i mjölken och låt sjuda i 15 minuter. Mixa med grädden och sila av. Tillsätt den gula löken och sjud igen i ca 10 minuter. Sila av.

Från reportage i Vin&BarJournalen nr 1/07. Recept från Andrew Taylor på Countryside Bistro i Karlstad.