Ekologiskt och teknik i Årets Kock

Antagligen har de sex finalisterna i Årets Kock 2009 inte haft tid för lata juldagar utan varit i full gång med att träna inför finalen i Göteborg, den 5 februari. En av uppgifterna är att skapa en modern restaurangrätt (huvudrätt) på huvudråvarorna hel sej, råräkor och blåmusslor, samt minst en ekologisk mejeriprodukt, förutom ekologiskt smör. Allt på temat ”Naturlighet möter teknik”.
– För de restauranger som ligger i framkant idag är miljömedvetenhet en självklarhet och de jobbar sedan några år tillbaka med både ekologiska och närproducerade råvaror. Samtidigt finns det restauranger som specialiserar sig på teknisk eller molekylär matlagning. Vi är övertygade om att naturlighet och teknik kommer att mötas i framtiden så det ska bli oerhört spännande att se hur finalisterna väljer att tackla temat, säger Hanna Halpern, general för Årets Kock i ett pressmeddelande. I den andra tävlingsuppgiften i finalen ska kockarna ta fram en personlig rätt utifrån innehållet i en hemlig råvarukorg, vad rätten ska innehålla får kockarna veta 45 minuter innan start.
En kvinna och fem män gör upp om titeln Årets Kock 2009. Här är hela startfältet i finalen:
Anna Johansson, Vendel at Sturehof, Malmö
Bertil Hammar, Stockholm Spis, Stockholm
Viktor Westerlind, Fredsgatan 12, Stockholm
Alexander Sjögren, Vendel at Mötesplats Österlen, Löderup
Tomas Diederichsen, Ulfsunda Slott, Bromma
Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm
Mer om tävlingen på www.aretskock.se