En liten exposé av rosé

mm

Rosévin är en sommarsjälvklarhet och än så länge klamrar sig sommaren fast. Men snart är hösten här. Då kan det kännas tryggt att veta att det går lika bra att njuta av rosévin när löven färgas röda eller snön faller. Kan hända att tillbehören förändrar sin karaktär men glädjande nog fungerar rosévin året om. Den rosa färgen kommer från de blå druvornas skal och inte från att rött och vitt vin blandas förutom undantagsvis i champagne. Vanligtvis är det en aning av den blåröda färgen som ”sipprar” ut från druvans skal vid urlakningen som ger den rosa nyansen. Detta kan ske under ett par timmar till ett par dygn dessutom färgar olika blå druvor till olika grad. Önskas en riktigt mörk och kraftig färg kan skalen följa med en bit in i jäsningen också.

Från Rhonedalen i Frankrike kommer Les Lauzeraies Tavel 2016, nummer 2724 för 115 kronor. Det är ett ekologiskt mörkt hallonfärgat vin med torr och fruktig stil. Druvblandningen är främst grenache och cinsault på runt 80 procent tillsammans. Andra blå druvor som ingår är syrah, mourvèdre och carignan. Vinet består till cirka 10 procent av de gröna druvorna grenache blanc, clairette, picpoul och bourboulenc. Lauzeraies betyder kalksten och det är just kalksten som gett vinet dess mineraliga karaktär. En lång maceration med druvornas blå skal bidrar till den mörkrosa färgen och vinet bjuder på både röda och svarta vinbär i sin fylliga komplexitet. Mörka körsbär, örter och ovanligt tydliga tanniner för att vara en rosé. Det känns närmare ett lätt rödvin i sin fylliga färg och kropp och det gör vinet ovanligt läckert till mat året om. Den kraftiga stilen ger även en aning lagringstålighet till skillnad från de flesta andra roséviner. Passar till grillad fisk, kyckling eller andra lätta kötträtter.

Ännu ett franskt och ekologiskt vin är Mas Mellot 2016, nummer 2728 som kostar ringa 85 riksdaler. Vingården som är till 100 % ekologisk ligger i Languedoc och drivs av systrarna Nathalie och Brigitte Bruel. Ljus laxrosa färgton med frisk, bärig och aromatisk karaktär. Vita vinbär, smultron, skogshallon och grapefruktskal i ett matvänligt bittert avslut. Detta torra vin är lika pratvänligt som matvänligt och passar allt från de franska smårätterna till pizzan som till skaldjur, fisk eller den ugnsbakade getosten.

Nu över till ett etiskt märkt vin från Valle Central i Chile och Las Torres Rosé Reserva Cabernet Sauvignon 2016, nummer 6489 för 79 kronor. Friskt och örtigt med bäriga inslag som jordgubbar, hallon, smultron och röda vinbär. Lika trevlig i eftermiddagssolen som till buffébordet för det stora sällskapet.

Avslutningsvis ytterligare ett chilenskt vin som också är etiskt märkt och även ekologiskt. Adobe Reserva Rosé 2016, nummer 6357 som också ligger på den ansenliga summan av 79 kronor. Pigga, ungdomliga drag med röda skogsbär. Små smultron, blåbär och skogshallon. Den sötbäriga och citrusfriska stilen gör att vinet kan bära upp maträtter med lite hetta som i en indisk eller thailändsk curry, så länge chilin inte blir alltför het.