En självklar del av sällskapet – eller när du behöver sällskap

Jag sammanstrålade med två gamla bekanta från Tromsøtiden för att en kväll utröna om våra minnen av Larsen var alltför gyllenskimrande … nostalgi kan ju alltid förhöja minnet av smaker och upplevelser. Vi testade en Larsen VS.

Vi blev ganska omgående överens om att den var som vi mindes den.

Ren och hög fruktighet, druvorna lever liksom kvar, en tendens som bara förstärks av en lätt klang av citrusskal. En liten ton av örter ger karaktär åt det hela.

Lite oense blev vi under provsmakningen om graden av vanilj i smaken – alla uppskattade den; oenigheten låg i hur stort stråket av vanilj var. Den som upplevde en väldigt tydlig vaniljton var också den som uppskattar vaniljtoner mest – men han kände också lätta smaker med drag av choklad och trä vi andra inte riktigt förmådde uppfatta.

Sammantaget var vi eniga om att det var en konjak som lämpade sig väl för det vi ägnade oss åt, ett långt samtal om vad som hänt i världen och med oss själva, sedan vi sågs sist. Det är en konjak som försvarar sin plats väl efter en ordentlig middag – men som lika väl står för sig själv när man ska samtala med vänner.

En av oss ansåg att det var en utmärkt konjak när man sitter för sig själv och läser. På frågan om det passade att läsa vad som helst till menade han att historiska verk och romaner skrivna innan 1930 nog var att rekommendera.

När jag bad dem definiera konjaken med hjälp av en filmskådespelare kom svaren förvånansvärt snabbt:

”James Stewart. Handlingskraftig, men ändå med tillbakalutad självdistans. Självsäker helt enkelt.”

”Max von Sydow. Erfaren. Varit med om allt. Har svaren på allt. Oförstörbar på något sätt”.

”George Clooney. Intellektuell men samtidigt robust.”

Vi insåg ganska omgående att det var lite märkligt att vi alla föreslagit manliga skådespelare som skulle karaktärisera konjaken vi provade – men det visade sig att vi alla också funderat på kvinnliga skådespelare och underligt nog hade vi alla funderat på samma kvinnliga skådespelare.

”Marlene Dietrich Jessica Lange. Integritet, bryr sig inte om vad andra tycker, äventyrslysten med nästan ett litet drag av road galenskap … och mystiska. Som om det alltid finns något mer där, som man inte riktigt får fatt i – men som man på något sätt är värt att få fatt i.”

Larsen VS

Larsen VS

Larsen VS
Nr 181
189 kronor (350 ml), 339 kronor (700 ml)