Entrecôte med lakritssmör och rostade grönsaker

En köttbit av god kvalitet. Aromsmöret smälter sakta ner och lakritsen ger krydda. Pressa grillad citron över, du skapar häftiga effekter då rostade toner möts samtidigt som strävheten i vinet mjukas upp.

Entrecôte med lakritssmör och rostade grönsaker

Entrecôte med lakritssmör och rostade grönsaker

Kock: Bibbi Kringlund

Ingredienser

Aromsmör

100 g smör
0,5–1 tsk lakritspulver
skalet från 0,5 citron
1 tsk flingsalt
svartpeppar
1 klyfta vitlök

700 g entrecôte i fyra skivor
600 kokt delikatesspotatis, exempelvis sparrispotatis
250 g steklök
250g/1 bunt sparris
250g/1 ask cocktailtomater
1 kruka persilja, hackad
2 citroner

Tillagning

Börja med smöret. Blanda rumstempererat smör med fint hackad vitlök, citronskal, lakritspulver, salt och peppar. Lägg ut på en plastfilm, rulla ihop och knyt åt i båda ändar till en korv. Förvara i kyl fram till servering.

Halvera potatisen, lägg upp på ugnsplåt tillsammans med skalade, halverade steklökar. Klicka över smör, salta och peppra. Rosta i ugn med 200° C i 20 minuter, då börjar de få färg.

Slunga sparris skuren i mindre bitar och cocktailtomater i några matskedar olja, salta och peppra, lägg nu även dessa på plåten. Rosta ytterligare 10–15 minuter tillsammans med potatis och lök. Strö hackad persilja över vid servering.

Förstek köttet i stekpanna så att det får en vacker färg på båda sidor. Salta och peppra, låt gå klart i ugn tills köttet får en innertemperatur på 57° C för rosa kärna. Har du varmluftsugn kan kött, potatis och grönsaker gå tillsammans de sista 10 minuterna.

Dela citronerna i halvor, stek snittsidan så att den blir gyllene. Servera bredvid köttet toppat med en rejäl skiva aromsmör, potatis och grönsaker under.

Vintips

Magico 2013 (nr 4905), (Portugal, Douro), 95 kronor
Fruktig i mörkbärig, genomluftad stil. Rostade ekfat. Medelfyllig, balanserad med körsbärsfruktiga syror.

Le Tense Sassella (32341) 2012, (Italien, Lombardiet, Valtellina, Valtellina Superiore), 139 kronor
Mörk och kraftfull, rosor, viol, ekfat och choklad. Torra tanniner i en stramare stil.