Ett nytt chokladår har börjat

International Chocolate Awards fem år

Det har gått fem år sedan International Chocolate Awards grundades 2012. Tävlingen börjar på allvar göra skäl för namnet med elva region-/nationstävlingar, och en världsfinal i oktober.
I mars är det dags för den tredje skandinaviska regiontävlingen. Rena chokladkakor som inte är smaksatta bedöms separat i en europeisk semifinal. Det sker i juni och platsen är Amsterdam.
De regionala medaljvinnarna går vidare till den stora världsfinalen. Första året blev det tre svenska VM-medaljer, varav en guld – andra året blev det sex VM-medaljer, varav två guld.
Tre pralintillverkare har så här långt tagit VM-medaljer: Mälarchocolaterie (Västerås), Chocolatte (Helsingborg) och Sylvain Marron (Göteborg).
En exklusiv skara som förhoppningsvis utökas i år när VM-finalen genomförs i London i början av oktober.

Läs mer på www.internationalchocolateawards.com.

Asien nästa

Nästa år tillkommer en regiontävling för Asien och Oceanien. I år ingår de i den amerikanska regiontävlingen.
Ett asiatiskt land som redan tagit många VM-medaljer är Japan, som länge var isolerat från omvärlden. Först efter Andra världskriget, när den amerikanska ockupationsmakten delade ut chokladkakor till barn, började ett bredare intresse för choklad och praliner ta fart.
Saloon du Chocolat, som grundades i Paris 1994, har sedan 2003 arrangerats i Tokyo. Intresset för choklad har växt, och i dag har flera av Europas främsta chokladhus sedan många år filialer i Tokyo.
Japanska Es Koyama som sedan 2013 tagit imponerande 28 VM-medaljer, varav tolv guld, fick förra året sällskap av Le Chocolat de H. Lägg därtill japanskan Mayumi Ogata som tillsammans med en kolombiansk partner äger en liten chokladfabrik i Kolombia. Företaget heter Cocoa Hunters, och Mayumi Ogata är en duktig kakaojägare. Förra året vann Cocoa Hunters fem VM-medaljer, varav fyra guld. Inte nog med det. Mayumi Ogata har dessutom tagit fram kolombiansk ”single origin couverture”-choklad unikt för Es Koyama.
Chokladintresset börjar ta fart i andra delar av Asien. Vietnamesiska chokladtillverkaren Marou har de två senaste åren tagit fem VM-medaljer. Ett annat exempel är amerikanska Askinosie. De vann VM-guld 2014 för en smaksatt choklad tillverkad av kakaobönor från Filipinerna. Både Marou och Askinosie kan köpas i Sverige.
Saloon du Chocolat har tidigare arrangerats i Sydkorea (Seoul) och Kina (Peking och Shanghai). Australien och Nya Zeeland har fått ett flertal nya tillverkare av hantverkschoklad de senaste åren. Den kommande regiontävlingen nästa år för Asien och Oceanien är något att se fram emot.

Inför påsken

Försäljningen av påskgodis är omfattande. Själv brukar jag stoppa näsan på kanten till påskägg med lösgodis och sniffa in de syntetiska aromerna. Det ger inte mersmak. Se istället till att gynna en lokal pralintillverkare som använder kvalitetschoklad. Varför inte ett påskägg tillverkat av choklad?

Bli medlem, få Vin&Bar-prenumeration

Chokladakademien är en neutral förening som vill öka och väcka intresset för choklad som närings- och njutningsmedel. Bli medlem genom att gå in på www.chokladakademien.com. Anmäl dig samtidigt som du sätter in medlemsavgiften.
Som medlem får du sex nummer av Vin&Bar, samt två dubbelnummer av Journal Chocolat.
Dessutom får du ett nyhetsbrev med nya rön inom områden som hälsa och samhälle, eller choklad och dryck.
Du får även bedömningar av olika chokladsorter, samt tips om aktuella provningar och utställningar.