Fira Fotbolls-EM

Fira Fotbolls Em Text: Mikael Propst
Foto: Mikael Propst, Weingut Wien Cobenzl Österreichische Wein Marketing

I juni samlas fotbollsvännerna framför TV-apparaterna, eller på plats i Österrike och Schweiz. Då spelas fotbolls-EM här i Centraleuropa. Vin&BarJournalen passar på att göra några nedslag i dessa trakter. Tyvärr är det illa ställt på Systembolaget med vin och öl från de båda alpländerna.

När slutsignalen ljuder på Ernst-Happel-Stadion i Wien, efter finalspelet i fotbolls-EM den 29 juni, finns det kanske anledning att fira. Många hungriga och törstiga entusiaster beger sig då säkert till något Heurige, som är ett utskänkningsställe som serverar ”årets vin” från egen odling. Det var kejsare Josef II som år 1784 införde denna tradition. Enligt hans regel får heurigenvinet serveras från 11 november det år druvorna skördas och fram till 31 december påföljande år. Ordet Heurige avser både det unga vinet och själva utskänkningsstället. På en Heurige kan du förutom vin låta dig väl smaka av de varma och kalla rätter som finns att köpa. Du kan njuta av stek, skinka, grillad kyckling, fläskfärsbiffar, knödel, hemgjord blod- och bratwurst, olika ostsorter, hemgjorda pålägg, sallader och diverse grönsaker, paprika ej att förglömma.

God stämning är bara förnamnet!

I Beethovens fotspår
Vill du sitta i lugn och ro finns det stillsamma Heurige. Lockar Schrammelmusik med fiol, gitarr och dragspel och kanske cittra, så går det också alldeles utmärkt att hitta. På Pfarrplatz 2 går det I Bee thoven s fotspår Vill du sitta i lugn och ro finns det stillsamma Heurige. Lockar Schrammelmusik med fiol, gitarr och dragspel och kanske cittra, så går det också alldeles utmärkt att hitta. På Pfarrplatz 2 går det bra att höra sådan musik hos berömda Mayer am Pfarrplatz. Med över 1 000 sittplatser, varav hälften inomhus, förstår man att många letar sig hit. Sommaren 1817 bodde Beethoven i ett hus här som fortfarande står kvar.

Han sökte lindring för sina problem med hörseln. I denna stadsdel, Heiligenstadt, fanns nämligen ett helande bad vid den tiden. Varför inte pröva att dricka Gemischter Satz till?! Det är ett traditionellt Heurigevin och görs på en blandning av fyra till sex druvor som växt, skördats, pressats och jäst tillsammans. För det mesta består det av flera av följande druvsorter: Grüner Veltliner, Riesling, Neuburger, Sylvaner, Spätrot och Rotgipfler. En flaska Gemischter Satz Ried Nußberg 2007 att ta med hem kostar exempelvis 8,20 €. Hos Mayer går det bra också att köpa vin på enskilda druvor som Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Traminer och Blauburgunder (Pinot Noir).

Världsstaden med egen vinodling
Den populära grannstadsdelen Grinzing är full av Heurige, men dessa vingårdar och serveringar finns också i många fler distrikt längs stadens utkanter. Faktum är att Wien är den enda världsstaden med vinodling av ekonomisk betydelse, hela 700 hektar sköts av fler än 300 vinodlare. Staden har till och med en egen kommunal vingård! Den heter Weingut Wien Cobenzl och är belägen på det nästan 500 meter höga berget Kahlenberg, i stadsdelen Döbling. Den vackra skogen Wienerwald bildar fond för 22 hektar vinodling. Ytterligare 10 hektar på andra sidan Donau hör till gården.

Deras vin på druvan Weißburgunder (Pinot Blanc) topprankades bland vinerna i landet för några år sedan. Här säljs förstås också viner på nationaldruvan Grüner Veltliner (finns även med målat fotbolls-EM-motiv), Riesling och Chardonnay samt även rödviner gjorda av Blauburgunder och Blauer Zweigelt, som är min blå favoritdruva i Österrike. Priserna varierar mellan 4,20 och 21 €. Weingut Wien Cobenzl firade 100-årsjubileum 2007 och är väl värd ett besök. Från spårvagnens ändhållplats i Grinzing åker man kommunal buss 38 A ända upp till P-platsen Cobenzl. Utsikten över stan från den herrgårdsliknande restaurangen är fantastisk. Här finns även en enklare grillservering. Den som har smak för vita viner som rankas i den absoluta världstoppen, behöver inte resa långt från Wien för att möta de framgångsrika odlarna. Med bil eller tåg ligger den sagolikt vackra Wachaudalen, i förbundslandet Niederösterreich, bara en timme bort i västlig riktning. Följ vägarna längs Europas näst längsta flod Donau så hittar du dit.

Med båt tar det säkert längre tid, men det kan det vara värt! Kliver du av båten i Dürnstein har du hamnat rätt. Hit åker också många amerikaner. Är det varmt lockar kanske det trevliga och ekologiska Kuenringerbad? Vatten avleds till en damm bredvid och efter naturlig rening och filtrering återförs det till simbassängen. Systemet är helt slutet. Anläggningen drivs förstås helt utan kemiska tillsatser som till exempel klor. Någon uppvärmning behövs inte heller utan temperaturen håller sig väl över 20 grader.

Topprankade rankor
Alldeles öster om båtplatsen ligger de ihopbyggda byarna Ober- och Unterloiben. Vinrankorna står tätt, ända ned till stranden. I förstnämnda by håller F X Pichler till och gör makalösa och krispigt torra viner på Grüner Veltliner och Riesling, som ofta topprankas av tidningar som Wine Spectator. Han har också lyckats slå tyskarna på deras hemmaplan med sistnämnda druva. Ett annat säkert kort är Emmerich Knoll, som förutom toppviner också erbjuder gourmetmat på sin restaurang Loibnerhof.

Barock på vinotek
Går du tillbaka mot Dürnstein genom vinodlingarna passeras ett äkta vinslott i skimrande guldgult och barockstil. Det tillhör vinkooperativet Freie Weingärtner Wachau (FWW) och flera av deras högklassiga vitviner finns på Systembolaget, men bara i beställningssortimentet. Jag kan till exempel varmt rekommendera deras Grüner Veltliner Smaragd Axpoint 2006 (84978) för 149 kr. Kooperativet har över 700 medlemmar och under 2004 öppnade de ett nytt, stort vinotek i trä och glas, där man utan kostnad kan provsmaka det rikliga urvalet kvalitetsviner. Den medeltida byn Dürnstein har färre än tusen invånare. Högt uppe på berget skymtar en borgruin. Där hölls den engelske kungen Rikard Lejonhjärta fången några månader vintern 1192-1193. I slutet av trettioåriga kriget sprängdes borgen av svenskarna med general Torstenson i spetsen.

Rotes Tor – Svenskens öde
Wachaudalen är fylld av vinrankor. Fo
rtsätter du västerut längs Donau passerar du S:t Michael, Wösendorf, Joching och Weissenkirchen innan du kommer till byn Spitz med ”Tausendeimerberg”. Namnet betyder ”tusen hinkar” och syftar på att orten ett bra år kan leverera just så mycket vin, vilket motsvarar 56 000 liter. Spitz internationellt mest kände vinmakare är Franz Hirtzberger och hans viner går också att köpa i Systembolagets beställningssortiment. Hans Singerriedel Riesling Smaragd 2006 (89348) för 448 kr är ett exempel, Rotes Tor Grüner Veltliner Federspiel 2006 (83246) för 178 kr ett annat. ”Rotes Tor” syftar på en ruinport där tidigare nämnda svenskar mötte sitt öde.

Sött vid Ungerska gränsen
Eftersom Österrikes vindistrikt huvudsakligen ligger i landets östra delar, inte så långt från Wien, är det enkelt att göra fler nedslag. Ett tips är att åka fem mil mot sydost. Då är du i förbundslandet Burgenland vid Europas största stäppsjö Neusiedlersee, invid den ungerska gränsen. Från denna region kommer en lång rad, främst söta vitviner som säljs i beställningssortimentet och några i ordinarie sortiment.

Bland de mer namnkunniga märks Lenz Moser, Willi Opitz och Alois Kracher. Tidigare i V&BJ omskrivna Hafner Family Estate har sammanlagt sju vita och röda viner på Systembolaget. Österrike är uppdelat i nio förbundsländer. Fyra är intressanta för vinodlingar. Förutom nämnda Wien (700 ha), Niederösterreich (30 000 ha) och Burgenland Burgenland (16 000 ha) så är det Steiermark (3 600 ha) i sydost. Österrike ligger på 15:e plats i Systembolagets försäljningsstatistik över viner, men är det land som ökar mest: 100 procent från februari 2007 till februari 2008. Totalt finns 104 österrikiska viner på Systembolaget i skrivande stund, varav endast 10 i ordinarie sortiment.

Ingen dryck ifrån Schweiz
För Schweiz, som delar på ansvaret för kommande fotbolls-EM, är det nattsvart i Sverige: noll viner och noll ölsorter finns att tillgå! Sverige spelar sina tre gruppspelsmatcher i Innsbruck och Salzburg 10-18 juni. Skulle Sverige gå vidare ända till semifinal spelas denna i Wien 26 juni. Finalen går sedan i samma stad 29 juni. Vintersportorterna Innsbruck och Salzburg har ingen vinproduktion. Däremot finns där en annan öl- och dryckeskultur. Sedan år 1492 brygger det största privatägda bryggeriet i Österrike, Stiegl, sin goda öl i Salzburg. Källvatten hämtas från det närliggande Untersberg. Medan andra bryggerier i landet stagnerar lyckades detta familjeägda bryggeri öka sin försäljning förra året och ny försäljningsetta bland flaskölen är en av mina favoriter: Stiegl-Goldbraü, som dock inte säljs i Sverige.

Stiegl stöttar Danskar
Officiell öl för fotbolls-EM är annars Carlsberg, men danskarna var tvungna att ta hjälp av Stiegl för att klara den krävande distributionen till spelplatserna. Missa inte intressanta Stiegl-Brauwelt! Det är Europas största öl-upplevelsemuseum, beläget i den äldsta delen av bryggeriet på Kendlerstrasse 1. Ett annat måste-ställe är Augustinerbraü som grundades år 1621. Det är Österrikes största ölvärdshus med över 5 000 kvadratmeter till förfogande på Lindhofstrasse 7.

På nätet hittar jag The Penz Hotel vid Adolf-Pichler-Platz 3, invid Rådhusgallerian i Innsbruck. De har en läcker bar på femte våningen med utsikt över hela stan. Kurt Lorbek och hans romantiska Kir Royal cocktailbar tycks också vara värd ett besök med cocktails, longdrinks, shots och inte minst egna prisvinnande drinkkreationer, samt förstås alkoholfria specialiteter. Innehavaren har vunnit flera nationella och internationella drinktävlingar.

Användbara länkar
www.winesfromaustria.com
http://info.wien.at
www.pfarrplatz.at
www.weingutcobenzl.at
www.salzburginfo.at
www.stieglbrauerei.at
www.innsbruck.info


Texten är hämtad från Vin&BarJournal nummer 2/2008.

Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!