Fiskfilé med parmesan och morötter med senapsfrö

Panerad fiskfilé med parmesan och basilika
4 portioner

600 g tunna fiskfiléer, t ex sej, hoki eller Änglamarks torsk
2 dl vetemjöl
2 ägg
100 g parmesanost, riven
1 dl solroskärnor, hackade
1 dl havregryn
1 kruka basilika, grovhackad
1 tsk salt
2 krm peppar
2 msk smör, eller olja

Tina fisken om den är fryst. Dela den i decimeterlånga bitar. Vänd runt fiskbitarna i mjöl. Vänd dem därefter i uppvispat ägg. Blanda ost, solroskärnor, havregryn, basilika, salt och peppar. Vänd fisken i blandningen.
Stek i smör eller olja på medelhög värme, ett par minuter på varje sida.
Servera gärna med stekta grönsaker och ris eller ugnsbakade tomater och potatis.
Tips! Prova en asiatisk variant: Panera fisken i kokosflingor och servera med wokade nudlar och sweet chili-sås.

Stekta morötter med brunt senapsfrö och lime
4 portioner

1 påse brunt senapsfrö
3-4 morötter, skalade, i stavar
2 msk smör 1 vitlöksklyfta, skalad, finhackad
1 rödlök, skalad, hackad
1 msk honung
1 tsk flingsalt
1 krm peppar
1 lime, rivet skal och pressad saft
persilja, grovhackad

Rosta senapsfröna i torr panna tills de ”poppar”.
Stek morötterna i smör tillsammans med vitlök, rödlök och honung, tills de är knappt mjuka 3-5 minuter. Salta, peppra, pressa över lime och strö över limeskalet. Strö eventuellt över persilja och servera morötterna som tillbehör till pannbiff, kyckling eller fisk.

Dryckestips
Domaines des Granges de Mirabel 2006, biodynamiskt och ekologiskt vin från franska Chapoutier. Vinet finns i beställningssortimentet från den 1 april 2009, varunr 75150, 139 kr.

Recept Sara Begner COOP. Recept ur Vin&BarJournalen 2 2009.