Från ett magiskt år

Vinkännaren Ed McCarthy fick en möjlighet att delta i en provning av tio årgångar av Ruffinos ”Ducale de Oro”-serie 2006. Provningen täckte perioden 1955–2003.

När han minns årgången 1985 går det inte att mista sig på hans entusiasm.

”Ja! Det här var provningens stora vin. Årgången har en blandning som består av 90 procent sangiovese, sju procent canaiolo och bara tre procent malvasia – blandningen kan ha spelat roll för vinets storhet, men 1985 anses ju också varit ett magiskt år i Toskana. Vinet har doft av kola och kaffe och färsk frukt i smaken. Möjligen kan årgång 1988 tävla med denna.”

Andra som har deltagit i provningar har framhävt stråken av tobak och torkade körsbär i smaken – men enigheten är total: det här är ett stort vin.

Vinet är producerat på odlingar på 500 meters höjd, på vad som räknas till de bästa lägena – Ruffinos egendom Montemasso.

Under två veckor får vinet jäsa i glasklädda tankar av betong, därefter vidtar skalmaceration i åtta dagar.

Slutligen lagras vinet i minst två år på fat av kroatisk ek – följt av ytterligare lagring på ståltank.

Ruffino Riserva Ducale Oro 198 Nr 99336, 400 kronor