Från Frankrike till Italien

I dag är den mörka kvalitetschokladen etablerad i Sverige och Europa. Det vi dag skördar frukterna av började i Frankrike tidigt 80-tal. En tidig milstolpe var när franska chokladtillverkaren Valrhona 1984 lanserade sin Grand Cru-serie. En trio klassiska choklader i den serien är Carraibe, Guanaja och Manjari. Det här var första gången Valrhona tillverkade produkter för konsumenter.

En svensk milstolpe var tidigt 90-tal när Valrhona kom till Sverige genom legendariska Simonssons Chokladcompagnie. Kvalitetschoklad var då en fransk paradgren, och Valrhona betraktades länge med rätta som chokladens Rolls-Royce. I slutet av 90-talet introducerade Valrhona begreppet årgångschoklad. Först ut var Gran Couva 1998, följt av Chuao året efter.

amedei-tuscany_chuao

Byn Chuao i Venezuela ligger isolerat vid kusten, och den kan inte nås landvägen – bara med båt. Här odlas kakaobönor som alltid omtalats för sin höga kvalitet. Kakaobönorna köptes av Valrhona tills Italienska Amedei tog över 2002. Genom att betala ett högre pris än Valrhona fick Amedei exklusiv rätt att köpa kakaobönor från Chuao. Det exklusiva avtalet gäller inte längre.

Amedei lanserade Chuao som en av deras prestigechoklader 2004. I London året efter grundades Academy of Chocolate. Redan det året arrangerades de första Academy of Chocolate Awards. Första året kallades de för World Chocolate Awards, och man korade världens bästa chokladkaka. Det blev Amedei Chuao.

Den franska dominansen var bruten av Italien. I dag finns ett brett utbud av Italiensk kvalitetschoklad tillgängligt i Sverige. Vilken som blir årets bästa chokladkaka återstår att se.

Amedeis fabrik ligger i Toscana, och ett område mellan Pisa och Florens som i mer än tio år benämnts”Den toscanska chokladdalen”. Ett flertal choklad- och pralintillverare som håller hög klass är verksamma i området. Här finns internationellt kända namn som Amedei, De Bondt, Roberto Catinari, Luca Mannori och Slitti.

Chokladdalen går givetvis att besöka på egen hand, men det finns även organiserade rundturer av typen ”Chocolate Valley Tuscany Tour”. Det finns även möjlighet att kombinera choklad och vin. Varför inte en dagstur med ett besök hos Amedei följt av vinprovning och däremellan ett kulturellt inslag?

Chokladfestivaltips

Fiera del Cioccolato Artigianale är en återkommande chokladfestival i Florens: fieradelcioccolato.it

Eurochocolate i Perugia startade redan 1994: eurochocolate.com

CioccolaTò iTurin: cioccola-to.it

CioccoShow i Bologna: cioccoshow.it

Bli medlem, få prenumeration på Vin&Bar

Chokladakademien är en neutral förening som vill öka och väcka intresset för choklad som närings- och njutningsmedel. Bli medlem genom att gå in på chokladakademien.com. Anmäl dig samtidigt som du sätter in medlemsavgiften.

Som medlem får du sex nummer av Vin&Bar, samt två dubbelnummer av Journal Chocolat. Dessutom får du ett nyhetsbrev med nya rön inom områden som hälsa och samhälle, eller choklad och dryck. Du får även bedömningar av olika chokladsorter, samt tips om aktuella provningar och utställningar.