Från Storulvåns fjällstation kommer menyn ”Fyra norrmän och en svensk”

Samtliga recept ger 6 portioner

Lapsanggravad ånnsjöröding med saffranshonung
180 g rödingfilé, urbenad
Lapsangte ca 50 g
Socker
Salt
Honung 6 msk flytande
Saffran ½ pkt

Strö lika delar salt och socker på rödingen, blöt upp teet i kallt vatten, krama ur efter några minuter och lägg ett jämt lager te ovanpå fisken. Låt stå i kyl ett dygn.

Blanda honung och saffran, låt stå ett dygn

Ta av teet från fisken och ta av skinnet. Skär upp i 6 portionsbitar och servera med en liten cirkel av honung på tallriken.

Rökt lammkorvspytt
100 g rökt lammkorv
100 g palsternacka
100 g morot
100 g kålrot
100 g rotselleri
Färsk timjan

Tärna ned alla ingredienser till pyttstorlek. Fräs sakta i smör och olja, tillsätt salt, peppar och till sist timjan. Servera direkt.

Halstrad öringfilé
6 bitar öringfilé med skinnet kvar á 80 g
Flingsalt
12 cm purjolök
4 dl olja
100 g ruccola

Skär purjolöken i två ”rullar” á 6 cm. Dela rullarna på längden och skär sedan tändsticksstora strimlor av purjon på längden.

Värm olja på spisen och fritera purjon tills den är krispig. Ta ur och lägg på torrt papper, salta.

Värm upp en gjutjärnspanna och halstra öringen i torr panna på hög värme. Servera på ruccolabädd och toppa med den friterade purjolöken.

Jämtländsk getoststut
3 skivor mjukt stenugnsbakat tunnbröd
100 g getmese
100 g vit caprin (jämtländsk getost)
Bladpersilja
Kallpressad rapsolja

Skär ut 6 trianglar av brödet och bred på mesen. Skär caprinen tunt och lägg över mesen, rulla ihop brödet till en ”stut” (rulle).

Mixa bladpersilja med salt, peppar och olja. Ringla persiljeoljan i stuten och dekorera med en kvist bladpersilja.

Mörk chokladcheesecake
75 g mörk fin choklad (60 % kakao)
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl philadelphia
0,5 dl socker
2 tsk maizena
1 ägg
Kakao till garnering

Bryt chokladen i bitar och smält. Blanda med hälften av crème fraichen. Blanda resten av ingredienserna förutom ägget. Vänd ihop med chokladsmeten. Vispa i ägget.

Klä botten på en liten bakform med bakplåtspapper. Häll i smeten och baka i ugn på 160º C i 15-20 minuter. Låt svalna.

Stansa eller skär ut små snygga bitar av cheesecaken. Pudra med kakao och servera.

Från Vin&BarJournalen nr 6/07.