Ful men väldigt god – Indisk vallmopotatis

Anna Lind Lewin, som arbetar med böcker, tidningar och utställningar, blev serverad vallmopotatis i Calcuttta tillsammans med en kryddstark fläskgryta liknande Pork Vindalo. Väl hemma återskapade hon sina kulinariska reseminnen och detta är ett av resultaten.

– Potatisrätten blir ganska ful men väldigt god, berättar Anna, som anser att skönheten kommer inifrån. Servera gärna din vallmopotatis med en currygryta som ett miljövänligare och roligare alternativ till ris. Lägg gärna några fina limeklyftor på potatisen.

Indisk vallmopotatis
4 portioner

4 medelstora (ca 350 g) potatisar, Asterix eller Sava passar bra
1 liten (ca 175 g) zucchini
½ dl vita vallmofrön
1 msk + 1 dl vatten
2 msk neutral rapsolja
1 tsk hel spiskummin
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker

Till dekoration:
Chiliflingor (torkad krossad chili)
Korianderblad

Tillagning: 
Skala och tärna potatisen i 2–3 cm kuber. Dela den oskalade zucchinin i ungefär lika stora bitar. Låt skalet vara kvar.

Stöt vallmofröna med 1 msk vatten i en mortel.

Hetta upp oljan i en liten wok eller stekpanna. Vänd ner spiskummin och stek under omrörning tills fröna börjar dofta och knäppa. Lägg snabbt ner potatisen och squashen, fräs dem lätt under omrörning någon minut.

Tillsätt salt och socker. Rör ner vallmofröpastan och 1 dl vatten. Lägg på lock och sänk värmen. Låt sjuda sakta på låg värme tills potatisen är helt mjuk, ca 20 minuter.