Gammal är äldst när det gäller vodka

Hantverksmässigt tillverkad sprit blir allt vanligare. Det känns snart som om det inte finns en enda stad i västvärlden där inte unga män iförda skägg och keps står och destillerar olika former av sprit.

Desto mer fascinerande blir det när en 91-årings skapelse dyker upp i hyllorna och ger sig in i kampen om marknadsandelar.

Hedy Steinbart, som nu är 91 år, växte upp i Hannover i Tyskland och kom till USA 1952. I dag bor hon i Chicago.

Med sig i bagaget när hon emigrerade hade hon ett recept på körsbärsvodka som hon lärt sig i föräldrahemmet.

Vi talar om riktigt hantverk här – först låter Hedy Steibart körsbären dra i 50-procentig vodka i fyra månader, därefter tillsätter hon socker och lite mer vodka för att kompensera att alkoholhalten sjunker under de fyra månaderna – slutresultatet har en alkoholhalt av 40 procent.

Körsbären som blir över hamnar i en kaka. Inget ska förfaras.

I sitt nya land började hon göra körsbärsvodka enligt familjens gamla recept, och den dracks vid högtider eller så gav hon bort en flaska som present.

Hon har fört traditionen vidare till barn och barnbarn, och sonsonen Kyle Miller gjorde sin första sats 2015. Den körsbärsvodka som han gav bort till vänner blev så uppskattad att han insåg att det kanske skulle gå att sälja den.

”Accelerated Brands” föll för produkten direkt och i början på året lanserades ”Omas Cherry Infused Vodka” – på etiketten ser man Hedy Steibart och två mogna körsbär från Michigan. (”Oma” betyder mor- eller farmor.)