Giouvarelakia – frikadellsoppa med äggcitronsås

6 portioner

Buljong
1 tärning hönsbuljong
1 liter vatten
½ dl olivolja
1 morot
salt och peppar

Äggcitronsås – avgolemono
3 ägg
saften från två citroner
2 krm vitpeppar

Köttbullssmet
650 g nötfärs
2 dl kokt grötris
1 stor gul lök
1 dl bladpersilja
salt och peppar
vetemjöl att rulla frikadellerna i

Koka upp buljongtärningen i vatten, blanda i olivolja, hackad morot, salt och peppar. Låt sjuda i en kvart.
Frikadellerna gör du så här: Blanda nötfärs, ris, riven eller finhackad lök och persilja. Salta och peppra och rör ihop smeten ordentligt. Forma till små köttbullar som du rullar i mjöl. När buljongen kokat i ungefär en kvart sänker du ner frikadellerna i vattnet. Låt koka i 30–40 minuter under lock på svag värme.
Äggcitronsås gör du så här: Vispa äggen för hand i en bunke och blanda ner citronsaften och pepparen. (Om du vill ha en fluffigare soppa kan du skilja på äggulor och äggvitor vispa gulorna först. Då vispar du vitorna tills det blir en fast smet som du tillsätter sist.) Ta bort buljongkastrullen från värmen. Låt stå i 5–10 minuter.
Häll mycket försiktigt fem–sex slevar, en slev i taget, av den varma buljongen över de vispade äggen och blanda. Häll över äggblandningen i kastrullen och rör försiktigt ihop den med resten av soppan. Rör inte för mycket.
Alexandras special! Skicka pussar till såsen när du häller över buljongen i äggblandningen. Den kan lätt skära sig annars … men med lite kärlek brukar den klara sig.