Glädjen i att längta

mm

Vi längtar gärna. Efter morgondagen, sommaren, barnen, kärleken, semestern, helgen, middagen, ett glas fyllt med bubblande champagne, lakrits, choklad, nya köket, en ren bil, golfrundan, resan, nya jobbet, mjukglass, tid att läsa en god bok, vännerna, kalaset, fredagsmyset och en massa andra godsaker. Det viktiga är kanske inte vad vi längtar efter, utan att vi längtar.
Betyder vår längtan att vi inte lever i nuet? Att vi inte är närvarande i rummet just nu? Njae, jag tror inte på det sambandet. Tvärtom tror jag att längtan hänger ihop med att njuta av stunden. Vi människor är förmögna nog att kunna njuta av nuet – och i det kan längtan vara en av ingredienserna. Längtan kan vara en njutning i sig.

Längtan bidrar också till att utveckla både oss själva och omgivningen. Det är en drivkraft i sig att vilja något mera, kanske mycket mera. Ofta är vi beredda att investera både tid och pengar i vår längtan efter något mera. Vägen är sällan spikrak utan kan innehålla en och annan kurva, kanske branta backar och skoskav. När vi når vårt mål känner vi en djup tillfredsställelse. Kanske har vi kunnat glädja andra på vägen – och när vi slutligen slår oss ned vid middagsbordet för att njuta … så lever vi i det goda samhället.

Just nu längtar jag efter morgondagen. I veckor har jag letat efter den bästa platsen för en trevlig middag på restaurang med mina nära och kära. Eftersom vi är ett tiotal personer, mina barn och syskonbarn med respektive, så ville jag absolut ha ett runt middagsbord. Det runda bordet skapar en skön känsla av gemenskap. Det går att föra en samtidig konversation med hela sällskapet och ingen riskerar att hamna på hörnan. Till min förtret upptäckte jag att runda bord var en bristvara på de ställen som stod högst upp på min lista. Kanske får det bli en bensträckare och nya platser efter huvudrätten. Allt för jämlikheten.

Det goda samtalet uppstår oftast i en trygg och inbjudande miljö där alla får möjlighet att komma till tals. Där alla blir sedda. Alla mår vi bra av att bli inbjudna. Denna beskrivning kan lika gärna gälla för hela livet. Vi vill leva i en trygg och inbjudande miljö där vi känner oss inbjudna. I en orolig värld söker vi mera trygghet, går gärna in i oss själva och föredrar det kända. Helt naturligt. Men visst är det spännande att pröva nya resmål, nya golfbanor, träffa nya människor, pröva nya viner, nya maträtter – och känna hur det berikar våra liv.
I Vin&Bar vill vi lyfta fram förslag på nya upplevelser. Vi vill inspirera till att prova nya drycker, nya maträtter, nya resmål och mycket mer. Vi är nu i en tid då vi sakta men säkert fyller på glaset med ännu mera innehåll. Vi vill berika ditt liv. Eller i alla fall tipsa om hur du kan berika ditt eget liv. För vi får sällan roligare än vi själva gör det.
Efter förra numret, som var det första under vårt utgivarskap, fick vi beröm. Vi fick så mycket positiva utrop att vi nästan blev generade. Detta stimulerar oss. Vi är tacksamma och samtidigt ödmjuka; vi vet att vår bästa tid är just nu och bara nu. Beröm är en färskvara.

Jag hoppas att du får mycket nöje av Vin&Bar! Med en from förhoppning om att du redan längtar efter nästa nummer som kommer i juni!
Om du tycker något om Vin&Bar, så är du varmt välkommen att höra av dig. E-post (christer.carlson@formatmedia.se) eller SMS (076-555 79 53) fungerar utmärkt.

Ödmjukt och till Er tjänst!

Christer Carlson, publisher och ansvarig utgivare