God påskdryck

mm

Påsken anses vara årets startskott för våren. Påskdagen infaller alltid efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Detta leder till att årets påskdag hamnar så sent som 16 april, desto mer välkommen är vår vår i år.


Vad förutom påsköl passar att dricka till påsk? Till det traditionella svenska påskbordet känns onekligen en snaps välkommen. Årstiden till mötes tänkte jag välja en mild, mjuk och matvänlig typ från Norge som passar den finstämda påskmaten ypperligt. Lysholm Linie Aquavit, nummer 59 för 265 kronor. Denna behagliga akvavit bjuder på kummin, apelsinskal och lakrits som lindas in i finstämda sherrytoner. Blickar man tillbaka på lite alkoholhistoria så sägs det att skottar lagrade sin sprit på ekfat för att göra den drickbar. Här i Norden valde vi istället att krydda den med allsköns kryddor och örter för att dölja de otrevliga bismakerna som spriten stod för. I denna akvavit representeras båda dessa traditioner tack vare en händelse från början av 1800-talet. Det var då skeppet Trondhjems Prøve for österut mot Asien och Indonesien. I lasten för försäljning fanns klippfisk, det vill säga torkad fisk, ost och med sig hade de även några sherryfat innehållande familjen Lysholms egna akvavit. Enligt historien lyckades de inte sälja spriten som då fick följa med tillbaka till Norge. Väl hemma visade det sig att den utvecklats och var bra mycket trevligare i smak och doft än innan resan, uppmjukad och avrundad med njutbara sherrytoner av den långa fatlagringen. Namnet blev ”Lysholm Linie Aquavit” då den korsade ekvatorn, linjen, två gånger. Detta var ett vinnande koncept som man valt att bevara över tiden så det är inte bara whisky som vinner på sherryfatslagring.


Dags att lyfta fram ett lammvin. Påsken är ju en viktig ”äggtid” men nästan lika viktiga är lammrätterna. Ett passande vin kommer från en av mina favoritregioner i Frankrike som är Rhône, där man kan hitta både plånboksvänliga och gomförgyllande alternativ till lamm. Côtes-du-Rhône 2013, nummer 2011 för 115 kronor är ett passande förslag. Fyllig frukt med skogshallon, mörka blåbär och vilda körsbär balanseras av kryddiga och kraftfulla toner av peppar, tobak och lagerblad. Både smakrik och följsam med stabila tanniner i karaktären som matchar örter, vitlök och lammkött på ett utmärkt sätt.

Om tips på påsköl önskas finns det förutom i pappersbilagan Vin&Bar även i veckotipset från den 30 mars där jag tipsade om ”Påskporter och annan öl”.

Jag önskar eder alla en angenäm påsk med tillfredsställande god mat och dryck!