Gräva guld på Champagnedagen

I veckan som var ägde den årliga Champagnedagen rum i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm. Hur gärna jag än vill, finns ingen möjlighet att prova alla bubbliga drycker som det bjuds på och snabbt bestämde jag mig för ett tema. Det skulle bli ett guldtema denna dag.

Vi börjar med Guldkula Champagne som jag tycker är ett guldtips i beställningssortimentet på Systembolaget. Haakan Guldkula ärvde efternamnet efter sin morfar som flyttat från Dalarna till USA och letat guld. Det är framför allt två viner jag vill lyfta och vi börjar med Guldkula White Grand Cru Blanc de Blancs med nummer 75248 för 399 kronor flaskan. En fyllig och rund smak från den eleganta druvan chardonnay. Makademia nötter och mandel möter friska citrusaromer med behaglig mousse. Nummer två är Guldkula Black Grand Cru Blanc de Noir, nummer 75950 för 499 kronor. Här samsas druvorna pinot noir och pinot meunier och bjuder på en rödfruktig sprittande dans med körsbär och röda äpplen. Mineral och syra finns på plats och denna kan njutas redan nu eller lagras några år. Champagne som säljs genom företaget Guldkula Champagne är alla ihopsatta av Richard Juhlin och hans berömda näsa.

Över till en annan guldflaska Armand de Brignac Brut Gold, nummer 77931 för 2268 kronor flaskan. Druvorna i denna exklusiva flaska är 40% chardonnay, 40% pinot noir och 20% pinot meunier. Det är en blend mellan årgångarna 2005, 2006 och 2008. Det är naturligtvis ett komplext och fylligt vin med finess. Röda äpplen, persika, citrus och brödig mineralitet. Jag kanske inte tycker det är värt pengarna men det är en oerhört snygg flaska. Kanske när jag vinner på lotto?

Nu går vi vidare till ett par flaskor som inte ser så guldiga ut men är guldtips i alla fall. Ibland är jag mest sugen på rena pinot noir-champagner men på champagnedagen så var det några blanc de blancs som verkligen föll mig på läppen. En av dem var Collet Blanc de Blancs Brut, nummer 74884 för 383 kronor i beställningssortimentet. 100% av chardonnaydruvan ger en sofistikerad stil men minst fem år på jästfällningen ger integritet och tydlig karaktär från autolys med kex, jäst och brödkaraktär som balanserar den friska frukten med grapefrukt, citrusskal och vita blommor som fläder. En prisvärd sommarchampagne att njuta av i eftermiddagssolen.

Nästa somriga tips är Philipponnat Grand Blanc Brut 2007 för 515 kronor på Systembolagets beställningssortiment. Mjuk, rund och somrig karaktär med doft av vita blommor, vit choklad, persika och vanilj. I smaken ryms ljusa friska toner av citrus, mild nougat och brioche och gula äpplen och päron.

Eftersom alla mina guldiga förslag bara finns på Systembolagets beställningssortiment så avslutar jag med Deutz Blanc de Blancs 2010, nummer 95200 för 599 kronor. Denna vintage-champagne släpps den 19/5 och finns i begränsad mängd, närmare bestämt 1200 flaskor. Även här bjuds det på sommar med balanserad frukt, citrus, gröna äpplen och vita blommor i form av både fläder och jasmin. En årgångschampagne som går bra att njuta av nu eller spara många år.