Grillad älginnerfilé

med enbärssås och jordärtskockspuré
(4 personer)
150-180 g älginner- eller ytterfilé
per person (går även bra med hjort,
ren eller nötryggbiff)
Foto: Stefan Larsson

1 gul lök
enbär, lite krossade
2 dl viltfond (går bra med Bongs)
5 dl vispgrädde
cognac
salt och peppar


200 g jordärtskocka
100 g potatis
2 äggulor
1-2 msk olja
salt och peppar


 
Enbärssås
Bryn löken och enbären i smör i en kastrull och slå på fonden och lite cognac. Låt koka ner och tillsätt grädden, salt och peppar och eventuellt lite soja. Red av med maizena och låt koka ca 10 minuter sakta. Smaka av och sila sen såsen före servering.

Jordärtskockspuré
Sätt ugnen på 225º. Skala skockan och potatisen och koka dem. Passera potatisen, rör ner olja och ägg, salt och peppar. Låt svalna och lägg därefter i skålar och gratinera i ugn i 10-15 minuter.

Älgfilé
Bryn älgfilén hastigt och låt eftersteka i ugn i 200º till ca 58 grader innertemperatur för
rosa kött. Låt vila i ugnsfolie. Det är gott med svartrötter som är svängda i lite honung som
tillbehör.

Att dricka till:
Le Volte Tenuta dell’Ornellaia
Italien, nr 32472, 148 kr

 

 
Från Vin&BarJournalen nr 3/07.
Recept och dryckesförslag från Sankt Markus Vinkällare.