Grillat med viner från den andra sidan

I princip så långt från oss som möjligt på jordklotet ligger Australien, kontinenten som fått sitt namn från det latinska ordet australis som betyder söder eller sydlig. Nyss hemkommen från en semester på Kreta saknar jag sommarvärmen. Därför föreslår jag lite hetta från grillen och några fylliga och välsmakande viner från undersidan av vår planet.

Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon 2013, nummer 70376 för 169 kronor i beställningssortimentet. Vinmakare är Sue Hodder som tillsammans med sin kollega Sarah Pidgeon på Wynns blev utnämnda till årets vinmakare 2016. Vinet utgörs till 100% av druvan cabernet sauvignon och har lagrat mer än ett år på nya och gamla franska ekfat. Det är redo att drickas nu men kan med fördel lagras några år. Vinet är mörkfruktigt med svarta vinbär, plommon, björnbär, bigarråer, örter och körsbärstobak. Fylligt och smakrikt i stilen med behagliga tanniner där strävheten integreras väl med kryddor och frukt. Passar utmärkt till det röda grillköttet liksom det är trevligt att smutta på tillsammans med en bit gruyère.

19 Crimes red blend 2016, nummer 73968 för 99 kronor även denna i beställningssortimentet. Detta är ett fruktigt och bärigt vin med druvorna cabernet sauvignon och shiraz. Namnet syftar på det antal brott som historiskt sett ledde till att straffångar deporterades till Australien från Storbritannien. Någonstans runt 162 000 människor rör det sig om mellan åren mellan 1788 och 1868.  Detta var ett smart drag att få gratis arbetskraft att bygga upp det nya landet och samtidigt vara generösa och ge människor på fel sida om lagen en andra chans. Första ödet på den svenska marknaden är John Boyle O´Reilly som avbildas på flaskan, han var dömd för landsförräderi 1867. Enligt legenden lyckades han väl framme ”down under” lura sina vakter och fly till friheten. Lättsamt vin med friska och syrliga skogshallon, vanilj, sötbär och en diskret lingonton. Drick vinet till de grillade kycklingspetten eller andra ljusa kötträtter liksom vinet sitter fint till den grillade halloumiburgaren. Den sötfruktiga stilen gör att den kan bära upp lite chilihetta i såsen eller till andra grillattiraljer.

Lindemans Bin 50 Shiraz 2016, nummer 6374 för 79 kronor i Systembolagets ordinarie sortiment. Här är druvan enbart shiraz som lagrats på amerikanska ekfat. Vinet är fruktigt med generösa björnbär, plommon, vanilj, slånbär och en liten medwurst-rökighet samt pepprig arom. Den mjuka strävheten gör att vinet passar såväl till de grillade kötträtterna liksom till paprika, majs och andra grillade grönsaker.

Enjoy your meal mate!