Halva Mannagryns- och mandeldröm

10 portioner

1 ½ dl olivolja
1 dl mandelspån
1 msk kanel
3 dl mannagryn
Sockerlag
1 liter vatten
3 dl strösocker
2 bitar hel kanel
2–3 hela nejlikor
rivet skal av en citron
Garnering
kanel
valnötter

Värm upp olivolja i en stor kastrull och bryn mandelspån, kanel och mannagryn till gyllenbrun färg. Ta av från spisen och häll i den varma sockerlagen lite i taget och rör om. När smeten släpper från kanterna på kastrullen har den fått rätt konsistens. Häll över i en kakform och låt svalna.
Sockerlagen gör du så här: Häll upp vattnet i en kastrull och koka upp tillsammans med socker, kanel och nejlika och det rivna citronskalet. Låt puttra i 5–10 minuter tills det blir ganska tjockt.
Vänd och stjälp över kakan på ett serveringsfat.
Pudra med kanel och garnera med valnötter.