Här flödar både öl och historier

Bland de mer otacksamma uppgifter man kan få av en redaktör är att skriva om öl och ölstugor i Prag. Inte för att det skulle vara ointressant eller att det skulle vara speciellt svårt. Det är för att det har skrivits så många usla och banala texter om något som egentligen är ett helt universum.
Fortfarande minns jag med fasa den unge vikarien som sänts till Prag för att beskriva Prags fröjder och framför allt var och hur man drack öl. Rubriken var ”I Prag tar vi U-svängen” –
på något sätt hade han fått för sig att alla, i hans tycke bra ölstugor, började med den tjeckiska prepositionen U.

Som allt annat är det lite mer komplicerat än så när det kommer till öl. Först lokalen. Man dricker öl på en Hospoda. Maten kommer i andra hand, och består av tjeckiska klassiker, alltså mycket fläsk. Den klassiska hospodan kommer ur bykrogen, det kan fortfarande ses i de lokaler som har vitmenade väggar, tunga bord och väggfasta bänkar. Dit gick man efter jakten. Krokarna ovanför sittplatserna var för kläder och vapen.
Nu är det inte så många av det slaget kvar, snarare är variationen så stor att en och annan turist nog ställer sig frågan om vad man kommit till när ölstugan ser ut som en chick designerrestaurang. Vad är då motivet för att dricka öl? Det finns bara ett; att få vara tillsammans med kända och mindre kända för att diskutera, gräla och berätta om händelser ur vardagen.
Hospodan är platsen där historier berättas. En stor del av den tjeckiska litteraturen hämtar sin näring ur halvlitern. Den författare som betytt mest för denna mycket tjeckiska berättarkonst är Bohumil Hrabal. Lyckligtvis för den svenske läsaren finns en stor del av hans produktion översatt. Två böcker att rekommendera är ”En alltför högljudd ensamhet” och ”Den lilla staden där tiden stannade”. En annan författare är Karel Čapek, han skapade en hel genre i den tjeckiska litteraturhistorien med ”Pubberättelsen”; vanligtvis berättelser om brott och andra hemskheter, och som lyckligtvis också finns på svenska ”Det poetiska vittnet” och den ”Lyriske Tjuven”.

Förr hade flesta ölstugorna vanligtvis bara ett ölmärke. Kanske det var hipstern som förändrade denna bild, det senaste decenniet har vågen med specialtillverkat öl, mest olika varianter av IPA, också slagit igenom i Tjeckien. Det har gett upphov till en mängd nya små eller mindre bryggerier. Det finns nu en uppsjö av märken och sorter. Kända märkena som Pilsner Urquell och Staropramen är sedan länge uppköpta av multinationella företag. Fortfarande är det Pilsner Urquell som är riktmärket på vad som gör tjeckisk öl till världens bästa öl.
Det goda med tillkomsten av småbryggerier är att det tvingat de stora märkena att fortsätta att tillverka kvalitetsöl. I dag dominerar det opastöriserade ölet eller som det heter på tjeckiska ”tankové pivo”. Den viktigaste personen på en hospoda är Výčepák, alltså den person som häller upp ölen; ett yrke med hög status.

Öl bedöms i tre kategorier – sötma, beska och fyllighet. Tjeckerna har ytterligare en kategori, ”pitelnost” som är ölets drickbarhet. Du märker vad det betyder när du efter två öl kan tänka dig att ta en till. Ölet skall ha Říz, det kan översättas till att ölet skall ha ”bett”.
Stamvört är halten jäsbart socker i stamvörten. Vört får när man blandat malt, vatten och humle. De vanligast förekommande är stamvörtstyrka på 10, 11 och 12 %. (Alkoholhalten går från 3,8 till 5,5 %.) En turist serveras alltid en öl med en stamvörtstyrka på 12 %.
Skall du dricka starksprit som tjecker ofta gör, då dricker du förstås inhemsk rom. Sedan finns Fernet Stock som är en variant av Fernet Branca, Slivovice, det centraleuropeiska plommonbrännvinet, fast det dricker man mest på landet ,och Becherovka, men det är mest för turister. De dricker också en massa vin, de dricker faktiskt upp i stort sett allt som produceras i landet och lite till.

Några frågor om etikett
Herrarna först! En väluppfostrad man går alltid först in på ölstugan. Det sägs att denna regel kommer från den tiden när hospodan inte hade fönster, och man ville inte att medföljande kvinna skulle riskera att få en sejdel eller en stol slängd på sig.
Hälsning: Säg dobrý deň till personal och gäster. Säg inte “Ahoj” – ”Hej”, det säger man bara till folk man är bekant med. Det skall du för övrigt också säga när du går in i din kvartersbutik dagen efter för att köpa vatten för att komma över din bakfylla. Glöm inte heller att fråga om det är platsen är ledig. Säg adjö till dina bordsgrannar och personalen när du går!
Beställa: Eftersom du har gått till en hospoda behöver du inte vifta eller knäppa med fingrarna. Det räcker med att du lägger underlägget framför dig. De vet vad du vill! Du får förstås en 12:a. En varning: häll inte överbliven öl i nästa halvliter, det anses som sällsynt obildat och är helt förbjudet!
Rökning: De flesta ölstugor tillåter rökning, men det kommer att bli ändring på det inom kort! Men hav förtröstan, många har redan avdelningar som är rökfria
Räkning: Din konsumtion skrivs upp på en lapp som läggs på bordet; rita inte på den och slarva inte bort den! Ett svårt problem för turister är om och hur mycket man skall ge i dricks. En enkel regel att hålla sig till är att runda av till närmast högre belopp upp till 10 % av slutsumman.

Här några tips på ölstugor som jag besöker för tillfället:

Gamla Staden – Staré Město
U Medvídku
www.umedvidku.cz
Na Perštýně 7 – Praha-Staré Město
+420 224 211 916 – info@umedvidku.cz
Måndag–lördag 11–23, söndag 11–22
Stor ölhall där man enbart serverar den äkta Budweisern.

Hostinec U Rotundy
www.pivniceurotundy.cz
Karoliny Světlé 17 – Praha-Staré Město
+420 224 227 227 – pivniceurotundy@seznam.cz
Måndag–fredag 10–23, lördag–söndag 11–23
Sinnebilden för en äkta och sunkig Hospoda.

Lillsidan – Malá Strana och Hradčany
U Hrocha
Thunovská 10 – Praha-Malá Strana
+420 257 533 389
Skänkrummet är drömmen om hur en Hospoda skall se ut.

U Černého Vola
Loretánské náměstí 1 – Praha-Hradčany
Mån-dag–söndag 10–22
Den mest genuina hospodan som turister älskar att gå till utan att vara älskade tillbaka.
U Černého Vola är ett mikrokosmos av den demokratiska mötesplatsen, här sitter diplomaten, UD ligger rakt över gatan, tillsammans med byggnadsarbetaren och diskuterars dagens frågor. När du köper en öl går allt överskott till blindskolan som också ligger rakt över gatan.

Vinohrady
U Vodoucha uvodoucha.pivovarkostelec.cz
Jagellonská 21 – Praha-Vinohrady
+420 736 623 294
Måndag–lördag 11–24, söndag 11–23
En ölhall som ser ut att vara öppnad 1923, men öppnade i går.

Žižkov
U Sadu www.usadu.cz
Škroupovo nám. 5 – Praha-Žižkov
+420 222 727 072 – usadu@usadu.cz
Måndag–fredag 08–04, lördag–söndag:09–04
Öppet länge, många olika sorters öl och bra mat!

U Vystřelenýho Oka
www.uvoka.cz
U Božích bojovníků 3 – Praha-Žižkov
+420 222 540 465
Måndag-lördag 16:30–01
”Det utskjutna ögat”. Dit går de mogna före detta dissidenterna!

Nusle Zlý Časy
www.zlycasy.eu
Čestmírova 5 – Praha-Nusle
+420 723 339 995
Måndag–fredag 11–02, lördag 17–02, söndag 17–01
Min absoluta favorit, finns inte tillstymmelse av de stora märkena, varje dag en ny meny med ett urval av öl som du aldrig hört talas och än mindre druckit.