Havtornskräm, aprikosgelé och mandelglass

 6 po rtioner

Havtornskräm
1 ¾ gelatinblad
3 dl havtornspuré
5 ägg
3 dl socker
¾ dl pressad citron
500 g osaltat smör

Mandelglass
2 gelatinblad
5 dl mjölk
2 ½ dl grädde
250 g mandelpuré el skållad, skalad mandel
som mixats länge
5 äggulor
1 dl socker, knappt

Mandelkaka med aprikoser
650 g mandelmassa
200 g rumstempererat smör
10 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
300 g torkade aprikoser

 Aprikosgelé
2 gelantinblad
1 ½ dl aprikospuré
½ dl rieslingvin
½ dl socker

 Mandelmaltsmulor
50 g smör
¾ dl socker
1 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk malt eller maltsirap
1 krm salt
ev 1 tsk malto

 Havtornsskräm
Blötlägg gelatin i kallt vatten. Koka havtornspuré – ägg, socker och citronsaft över vattenbad till 82˚. Vispa då och då i smeten. Rör i gelatinet och mixa i smöret med en mixerstav.

Aprikosgelé
Börja med att blötlägga gelatin. Koka aprikospurén med rieslingvin och socker, när det kokar tillsätt gelatinet. Fyll gelén i valfri form ca ½ cm hög.

Mandelglass
Blötlägg gelatin. Koka mjölk, grädde, mjölk och mandelpuré. Blanda äggulorna med sockret.
När smeten kokar, rör i äggblandningen och sjud massan till 83˚. Tillsätt gelatinet, sila smeten, kyl ner den. smeten. Kör smeten i glassmaskin.

Mandelkaka
Kör mandelmassan med vinge i en kithen aid, blanda i det rumstempererade smöret. Tillsätt äggen ett i taget. Tillsätt mjölet och bakpulvret.
Grovhacka aprikoserna och tillsätt dem. Smörj en brödform och klä den med smörpapper. Fyll den med smeten och grädda i 160˚ 30-40 min.

Maltsmulor
Blanda smör, socker, mandelmjöl, vetemjöl, malt och saltet i en kitchen aid med vinge. Strö sedan ut det på ett smörpapper och grädda det i ugnen på 160° ca 10 min. När det svalnat mixar man det till pulver och blandar med malto.

Uppläggning
Börja med att lägga aprikosgelé mot ena kanten på tallriken, fyll på med havtornskräm.
Lägg maltsmulorna vid andra sidan av krämen. Skär två små bitar av kakan och lägg bredvid aprikosgelén. Lägg en äggformad mandelglasskula i mitten av tallriken.