Hjortronclafoutis med vaniljglass och pistagenötter

12 portioner
100 g mandelmjöl eller finmalen mandel
30 g vetemjöl, ca ½ dl
en nypa havssalt
200 g strösocker, ca 2 dl ¼ dl
5 ägg
7 äggulor
5 dl vispgrädde
400 g väl avrunna hjortron

Till servering:
vaniljglass grovhackade pistagenötter körsbär florsocker

Mixa mandel, vetemjöl, salt och socker som hastigast.
Tillsätt äggen, gulorna och grädden och mixa en stund till. Häll över i en bunke, plasta och låt mogna i kyl över natten.
Sätt ugnen på 175 grader och smörj två runda formar ca 22 cm i diameter.
Lägg i hjortronen. Vispa äggsmeten och fördela på hjortronen. Grädda i ca 25 minuter tills clafoutin har stannat i konsistensen och fått lite färg.
Låt svalna och ställ därefter i kyl till servering.
Stjälp upp clafoutis på tallrik eller bricka och skär lagom stora tårtbitar.
Värm eventuellt en grillpanna och grilla snittytor på clafoutis tills de får mönster (du kan hoppa över detta moment).
Lägg upp på tallrik och servera med vaniljglass, pistagenötter och körsbär. Sikta över lite florsocker.