Hopp om sommarvärme i glaset

I skrivande stund haglar det så både mark och luft färgas vit. Jag utgår ändå från att sommaren är på intågande och tipsar om några för årstiden passande viner.

Vi startar med krispigt friska Belguardo Rosé 2016, nummer 99766 för 125 kronor. Det är ett laxrosa vin som lanserades fredagen den 5 maj i en upplaga av 8000 flaskor, så skynda att shoppa innan det är för sent. Jag provade vinet när Francesco Massei från Toscana i Italien var på besök i Stockholm och presenterade några intressanta viner. Med i sitt följe hade han den kände slaktaren, kocken och köttkonstnären Dario Cecchini från Toscana och hans kött som vi gladeligen smakade av tillsammans med de röda vinerna. Mer om detta kommer framöver i en artikel i den tryckta upplagan av Vin&Bar. Så tillbaka till vinet. Här bjuds det på bäriga och aromatiska toner med friska röda vinbär, hallon och lingon. Allt avrundas med en saftig vattenmelon i ett fruktigt och torrt avslut. Förförande gott till skaldjursminglet eller njut av ett glas i eftermiddagssolen när den så småningom börjar värma.

Även nästa vin är en tillfällig nyhet och släpptes 21 april. O.P.P. Other People’s Pinot 2015 nummer 92276 för 170 kronor. Det här är ett pinot noir-vin från USA. Ljust tegelröd i färgen som har en lättillgänglig stil med kryddig mineralitet, skogshallon, körsbär, lingon, tranbär och lakritstoner och rostat fat i avslutningen. Passar till de grillade revbensspjällen, kycklingen eller till halloumiburgaren. Lite kul att känna till är att producenten Mouton Noir Wines drivs av sommelieren André Hueston Mack som vare sig har vineri eller vingårdar i sin ägo. Istället köper han in druvor från några av de bästa odlarna i Willamette Valley i Oregon som nyttjas till den egna produktionen. Det mesta av skörden är ekologiskt certifierad.

Avslutningsvis kommer ett vin från sydöstra Australien som inte är en nyhet men har ett nytt och lägre pris sedan 1 mars i år. Det är Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon 2016, nummer 6338 och finns i ordinarie sortimentet på Systembolaget. Mörkt vinröd i färgen med frisk och sötfruktig stil. Tydlig svartvinbärskaraktär med svarta winegum, blyerts och björnbärssylt. Ett klipp för plånboken till sommarens alla grillpartyn och picknickar.

När jag provade de röda vinerna provades de först i mina vanliga vinglas och sedan på kul, testade jag dem i några av Riedels glas. O.P.P. Other People’s Pinot som är gjort av pinot noir provade jag i bourgognekupan och Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon provade jag i bordeauxglaset. Man kan bli religiös för mindre. Lägg pengarna på bra glas så kan man i princip njuta av viner i lägre pris kan jag säga utan att överdriva. Mer om glasets betydelse kommer längre fram lovar jag!