Hummer minestrone

4 portioner

Minestronebuljong 300 g
Hummerskal
3 vitlöksklyftor
1 silverlök
1 morot
1 fänkål
1 lagerblad
1 bit färsk ingefära
0,5 röd chili
10 tomater
6 kvistar färsk basilika
0,5 l kycklingbuljong
rapsolja

Garnityr minestrone
kött från en Canadahummer
12 msk kokt risoni (en pastatyp)
strimlad morot
strimlade sockerärtor
enoki svamp
basilika

Minetronebuljong
Skär alla grönsaker och kryddor i små bitar, sautera grönsakerna och kryddorna i en kastrull med rapsolja på medelhög värme. Krossa hummerskalen i mindre bitar, rosta skalen hastigt i riktigt het kastrull med rapsolja. Lägg de rostade hummerskalen i kastrullen med grönsakerna slå på kycklingbuljong och vatten så det täcker hummerskalen.
Koka upp buljongen hastigt, när buljongen börjar koka sänk värmen på plattan och låt buljongen sjuda i 15 minuter. (Obs! Om buljong sjuder för länge kommer skalen ge ifrån sig en besk smak). Sila bort skal och grönsaker, reducera buljongen till ungefär hälften (smaka er fram).
Vid servering smaka av minestronebuljongen med salt, peppar, riven färsk ingefära och rapsolja.

Garnityr, servering
Fördela garnityren i fyra skålar och slå på den heta hummerbuljongen. Servera anrättningen i varma soppskålar för att förhöja njutningen.

Kökets vintips En Taittinger Brut, Champagne, Frankrike.

Recept framtaget av Daniel Frick, Blasieholmens Akvarium och Restaurang i Stockholm.

Ur Vin&BarJournalen 6 2009.