Hyllningar i massor till Masi Campofiorin 50 år

Förra veckan firades en jubilar, det var Masi Campofiorin som fyllde 50 år. Vin&Bar var med och hyllade festföremålet. På Operakällarens matsal hölls en lunchprovning av Raffaele Boscaini som är son till upphovsmakaren Sandro Boscaini. Hösten 1964 skördades druvorna som kom att bli världens första ripasso som introducerades 1967. Nu 50 år senare lanseras en specialutgåva som bara är tillverkad av de finaste druvorna som normalt är tilltänkta för amarone-produktionen. Det är bra att tillägga att sedan starten har olika grader av kvalitet på ripasso skapats, hos andra vinmakare, så därför väljer Masi att inte ange stilen på sin jubileumsutgåvan.

En välkomstskål utbringades i 77245 Masi Moxxé Pinot Grigio & Verduzzo Brut som finns i beställningssortimentet på Systembolaget för 109 kronor. Det kan vara bra att känna till att vissa butiker har detta vin även om det står att det är beställningssortiment. Gröna friska och aromatiska toner med friska inslag ramar in de fruktiga tonerna av äpplen och mogen citron.

Väl till bords provades 2415 Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo, 2016 för 99 kronor i ordinarie sortimentet på Systembolaget. Päronfruktighet med citruszest och tropisk frukt i behaglig balans. 79430 Rosa dei Masi 2016 för 99 kronor i beställningssortimentet. Här möts smultron och jordgubbar med rabarberkompott i en finstämd komplott. Dessa två viner provades till smörstekt kungskrabba med surdegskrisp, tortellini fylld med basilika och pinjenöt samt tomatvinaigrette.

Nu över till festföremålet 5123 Masi Campofiorin 2014, en magnumflaska för 249 kronor och 125 kronor för en vanlig 75 cl flaska. Druvorna corvina 70%, rondinella 25% och molinara till 5% ingår i druvblandningen. Kryddiga mörkfruktiga körsbär är särskilt uttryckt i detta vin med chokladdoppad lakrits och vanilj. I detta fall tillsätts torkade druvor, icke att blanda ihop med många ripasso-varianter som jäses en andra gång med redan pressade druvskal för att hålla ned kostnaden. Detta är ett vin med historia som bjuder på lagringspotential. Dagen till ära erbjöds en ”flight” med olika årgångar av Campofiorin. Extra roligt tyckte jag det var att jämföra den nyproducerade 2014 mot Campofiorin från 1997 som var den äldsta vi provade. Vinet från 1997 har mer madeira-toner, torkad frukt men förvånansvärt god syra. Dessa viner avnjöts med lammytterfilé med toppmurklor, sparris, svart tryffel samt oxsvans- och rödvinssås, behöver jag säga att jag njöt. För en liten peng är detta ett vin som är både roligt och intressant att lagra.

Avslutningsvis provades 2345 Amarone Costasera 2012 som kostar 599 kronor för en magnumflaska eller 299 kronor för en vanlig flaska och båda i det fasta sortimentet. Typisk amaronekaraktär med torkade toner av plommon och körsbär men i torr och balanserad stil. Vi jämförde med en äldre årgång 74618 Amarone Costasera 1999 för 789 kronor även denna i det vanliga sortimentet. Mogna toner av katrinplommon, körsbär och torkad frukt. Komplex och fruktig med choklad och läder i trivsamt nötigt avslut. De sista vinerna avsmakades till olika ostar med fikonmarmelad.

Detta är ett familjeägt vinhus som bjuder på många nya idéer och samtidigt har kvar känslan för tradition och kultur.