Innehåll #05 2008

På menyn – Gemyt och färsk fisk hos Hambergs

På menyn – Gemyt och färsk fisk hos Hambergs Centralt i lärdomsstaden Uppsala ligger Hambergs fisk, som är samlingsnamnet för restaurang, butik och catering. Belönad med utmärkelsen Årets hjärtekrog med motiveringen ”för ett pålitligt gemyt i fransk bistroanda – med skaldjur i fokus”. Här bjuds spännande rätter i egen stil, god och färsk tillagad fisk, allt efter säsong.

Vinterapi med långvarig effekt

Strax söder om Bordeaux ligger i byn Martillac ligger Les Sources de Caudalie. En flerhundraårig vingård där det handlar lika mycket om att uppleva vinet från utsom insidan. Här finns ett lyxhotell och spa där man kan njuta av vinterapi och beställa behandlingar med namn som Crushed Cabernet Scrub, Red Vine Bath och Merlot.

Mundusvini

Mundusvini Hela 5 343 viner bedöms av 280 jurymedlemmar från 44 länder i en av Europas absolut största vinbedömningar. Vin&BarJournalens Christer Wallinder hade det prominenta uppdragen att vara en av de utvalda jurymedlemmarna. Ögonvittnesskildring direkt från de upphällda glasen, bland dofter och smaker.

En riktigt söt liten historia

Den klassiska tvåkilospåsen med vitt strösocker har fått sällskap av exotiskt och färgstarkt muscovadoråsocker, sorthonung i smak efter blommornas nektar, kandi i sstora kristaller och ekologiskt rårörsocker.

Piemonte söker fler turister

Utsökta viner och rustik mat I Piemonte, regionen i Italiens nordvästra hörn finns även en odyssé i godsaker för middagsbordet – baroloviner, carpaccio, vitello tonnato, vit tryffel, Barbarescoviner, risotto, Asti Spumante, Pollo alla Marengo, zabaione och grappa.

Låt det gå vilt till i köket

Låt det gå vilt till i köket Pia Ristola-Bendel tar dig med på en skogspromenad i svenska smaker. Höstens skörd av frukt och bär i kombination med smakfullt vilt. Vilka köttdetaljer passar till vad? Pia ger smarta tillagningstrix och bjuder på en hel höstmeny.