Isad nyårslyx

4 portioner

Kryddkokt hummer
2 stycken
600g svensk hummer
10 l vatten
300 g salt
1 morot
1 silverlök
1 fänkål
5 kvistar dill
2 msk fänkålsfrö
2 msk kummin
1 msk anis
0,5 msk dillfrö

Koka upp vatten, salt och övriga ingredienser. Lägg i hummern i den kokande lagen, sätt på ett lock och låt hummern koka i exakt 3 minuter. Ta upp hummern och lägg den i ett stort kärl, koka upp lagen och slå den sedan över hummern. Låt hummern svalna i inkokningslagen, låt stå i kyl minst 12 timmar.

Övriga godsaker till nyår.
kokta havskräftor
färska räkor
vinsjudna blåmusslor
färska pilgrimsmusslor med soya och chili
Fine de Claire Ostron
F D C Marenne ostron
svenska Flatostron
odlad störkaviar
kalixlöjrom
Kokta krabbklor

Kökets vintips Domaine de la Boissonneuse, Chablis, Eko, Bourgogne, Frankrike, varunr 5624, 155 kr.

Recept framtaget av Daniel Frick, Blasieholmens Akvarium och Restaurang i Stockholm.

Ur Vin&BarJournalen 6 2009.