Jättepaella i Kungsträdgården

Under strålande vårsol bjöd Spanska Turistbyrån och Alicantes Turistråd under fredagen på spansk paella i Kungsträdgården, Stockholm. Två stora pannor – 250 portioner vardera, med nationalrätten avsmakades av hungriga lunchare och nyfikna flanörer.
Här är receptet. Fast för något färre personer…

Paella Alicante
4 portioner

4 msk olivolja
1 kyckling
2 vitlöksklyftor
2 dl stora vita bönor på burk
2 dl gröna bönor
1 krm paprikapulver
1 burk krossade tomater
1 liter vatten
1 pkt saffran salt
200 g ris rosmarin
4 citronklyftor

Värm olja i en panna. Stek kyckling och vitlök i oljan. Lyft bort vitlöken.
Tillsätt gröna och vita bönor, bryn dem.
Tillsätt paprikapulver och krossad tomat. Häll vattnet i stekpannan och låt koka upp.
Tillsätt saffran, salt och ris. Koka på hög värme i 15 minuter, sänk värmen och låt puttra på svag värme i 5 minuter.
Tillsätt rosmarin.
Servera med en citronklyfta och bröd.